Volledig scherm
De bloemenzaak van John en Henny Achterberg in Leersum. © AD

Vrouw opgepakt bloemistenechtpaar terug in Leersum, man nog in Turkije

LEERSUM - Bloemist John Achterberg zit nog steeds in Turkije, maar zijn echtgenote Henny is inmiddels terug in Leersum. Het echtpaar werd half augustus aangehouden op het vliegveld van Istanboel en in de cel gezet.

John Achterberg moet volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken nog enkele formaliteiten afhandelen. Wat die zijn wil het ministerie niet bekendmaken. De verwachting is dat de ondernemer snel zal terugkeren. Zijn vrouw is eerder deze week teruggekeerd in Leersum. Volgens een bericht op de Facebookpagina van de bloemist zou er sprake zijn van een ‘miscommunicatie’.

Het echtpaar werd eind vorige week vrijgelaten. Het ministerie meldde toen dat het stel nog niet de juiste papieren had om het land te verlaten. Het is niet bekend waar de man zich op dit moment bevindt. De twee werden aangehouden op de luchthaven Atatürk, toen ze na een vakantie naar huis wilden gaan.

Reden nog altijd onbekend

Quote

Je moet je als bezoeker aan de regels en wetten van het land houden

Willemien Veldman, Woordvoerder Buitenlandse Zaken

Waarom ze werden aangehouden, is altijd onbekend gebleven. Ook nu wil het ministerie daar geen toelichting op geven, omdat de familie zelf niets kwijt wil over de arrestatie. „De familie heeft geen contact met de media en wil geen aandacht”, zegt woordvoerder Willemien Veldman. „Wij respecteren hun privacy.”

Op de vraag of meer mensen de kans lopen zomaar opgepakt te worden in een land als Turkije, kan het ministerie geen direct antwoord geven. Zonder op de zaak van het echtpaar Achterberg in te gaan, geeft Veldman een algemeen advies. „Je moet je als bezoeker aan de regels en wetten van het land houden.”

Ook familie en vrienden van het echtpaar wilden niets kwijt over de reden van de arrestatie. Hun schoondochter komt uit Izmit in het noorden van Turkije, op zo'n honderd kilometer ten oosten van Istanboel. De bloemenzaak in Leersum is al geruime tijd dicht, maar zou op 1 oktober weer open gaan.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei