Weg aangelegd voor ontruimen enorm drugslab op boerderij bij Veenendaal

update/videoOVERBERG - Agenten hebben in Overberg, onder de rook van Veenendaal, zo’n groot drugslaboratorium ontdekt dat een noodweg in het weiland is aangelegd om al het materiaal af te voeren. Valse kentekenplaten leidden agenten naar de vondst in Utrechtse Heuvelrug.

Agenten controleerden woensdag rond 10.00 uur in Nieuwer ter Aa nabij Breukelen de bestelbus van een 51-jarige man uit Overberg. Dat deden zij vanwege valse kentekenplaten op de auto, die eerder dit jaar gestolen bleek in Waddinxveen. 

In de auto lagen allerlei spullen voor de productie van synthetische drugs en daarnaast hing een sterke chemische lucht in het voertuig. Daarom besloten agenten de woning van de man te controleren. Hier bleek een amfetaminelaboratorium te zijn ingericht.

Amfetamine

De politie bij het drugslab aan de Spoorlaan in Overberg.
Volledig scherm
De politie bij het drugslab aan de Spoorlaan in Overberg. © AS Media

Mede met hulp van een politiehelikopter is het terrein in kaart gebracht. Voor zeker 2000 kilo aan amfetamine zou op het terrein nog aan drugs kunnen worden geproduceerd, met de aangetroffen grondstoffen. De politie typeert het terrein als ‘asociaal smerig’.

Medewerkers van de dienst infrastructuur van de Landelijke Eenheid van de politie deden de ontdekking aan de Spoorlaan in de kern Overberg.

Na de ontdekking in het buitengebied in een schuur van een boerderij zijn gespecialiseerde medewerkers van de Landelijke Faciliteit Ontmantelen de hele dag en ook vandaag nog bezig met opruimwerk op het terrein. Vannacht is de omgeving bewaakt.

Materiaal

De politie heeft in Overberg in de gemeente Utrechtse Heuvelrug een drugslab ontdekt.
Volledig scherm
De politie heeft in Overberg in de gemeente Utrechtse Heuvelrug een drugslab ontdekt. © Politie

,,Er is daar ontiegelijk veel materiaal aangetroffen”, zegt een woordvoerder van de politie. ,,Nader onderzoek volgt.” Ook nog ongebruikte spullen om drugs te produceren zijn aangetroffen, naast veel gebruikt materiaal waaronder jerrycans.

Om alles af te kunnen voeren is zelfs een tijdelijke weg in het weiland gemaakt, om met groot vervoer zoals vorkheftrucks bij de schuur te kunnen komen.

Aan de hand van de vondst wordt bekeken hoe lang het laboratorium al in gebruik was en hoeveel geld terug te vorderen is bij eventuele verdachten. ,,Goed werk van onze politie”, stelt burgemeester Frits Naafs in reactie op de vondst in zijn gemeente. 

Onderbuikgevoel

,,Naast het feit dat drugslabs illegaal zijn, nemen ze ook de nodige gevaren met zich mee. Denk onder andere aan brand- en ontploffingsgevaar, vergiftiging en zware milieudelicten”, voegt de wijkagent toe.

,,Ik wil een beroep doen op alle agrariërs, pandeigenaren en overige vastgoedbezitters: weet aan wie je je eigendom verhuurd. Luister naar je onderbuikgevoel. Controleer geregeld wat er zich afspeelt in de schuur.”

Het laboratorium stond blank met een centimeters hoge chemische vloeistoflaag. En ook de vijver in de tuin was gebruikt als afvoerputje voor chemisch afval. De gemeente gaat na het ontmantelen van het lab kijken wat de schade aan het milieu is.

De Vallei