Het zelfportret met een blauw oog
Volledig scherm
Het zelfportret met een blauw oog © mijnbd

‘‘Jij bent de irritantste opa, opa’, roept mijn kleindochter tijdens het knutselen’

Door de lezerWeet u het nog, het in coronatijd zelf lesgeven aan uw (klein)kinderen? Dat was niet altijd makkelijk, maar toch kijken we er nu met een voorzichte glimlach op terug.

 1. Mening | Klimaatbeleid is geen keus. Klimaatbeleid is noodzaak!
  Lezersbrieven

  Mening | Klimaatbe­leid is geen keus. Klimaatbe­leid is noodzaak!

  Op het moment dat ik dit schrijf is er op Eindhoven Airport een actie van Extinction Rebellion (XR). Door omstandigheden ben ik er helaas niet bij. Als we onze aarde willen redden moeten we echt minder vliegen. Echter, wij zijn verwende nesten hier in het westen. We moeten er af en toe hoognodig een weekendje tussenuit. Naar zonnige, warme oorden en stoppen onze koppen in het zand. Kennelijk niet beseffend dat het hier ook ooit een heel warm oord wordt als we zo doorgaan. We zijn niet meer dankbaar voor wat de aarde ons geeft. En het economisch belang wint het nog steeds van het belang van onze aarde. Ik las dat minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat vindt dat Schiphol vanaf 2027 onbeperkt door moet kunnen groeien! Wordt heel Nederland dan een luchthaven? Met de Provinciale Statenverkiezingen heeft de BoerBurgerBeweging een flinke winst geboekt. Het beleid van de BBB betekent nog meer monocultuur. Misschien valt het mee, maar ik ben bang dat de aarde weer met 10 punten achterstaat. We kunnen niet ongestraft doorgaan met economische groei, zeker niet in de luchtvaart. Het is allang bekend dat door de uitstoot van broeikasgassen door rijke landen, de arme landen last krijgen van overstromingen of juist droogte. Het is een onrechtvaardige en onhoudbare situatie. En ondertussen verbazen we ons erover dat mensen uit Azië en Afrika naar Europa komen.
  's-Hertogenbosch
 2. Mening | Strengere regels voor gebruik van grondwater? Kijk eens naar boomkwekerijen!
  Lezersbrieven

  Mening | Strengere regels voor gebruik van grondwater? Kijk eens naar boomkweke­rij­en!

  Las in de krant over het besluit strengere regels toe te gaan passen ten aanzien van het gebruik van grondwater in onze regio [BD 26 mei]. Ik pendel regelmatig met de trein en auto tussen Den Bosch, Tilburg en Eindhoven en wat me opvalt is de enorme toename van boomkwekerijen in deze regio. Het ene na het andere landschap wordt volgeplempt met struikjes, boompjes en kassen van plastic zeil. Hoe valt dit te rijmen met dit besluit? Boomkwekerijen zijn namelijk enorme waterslurpers. Dit zijn in feite toch gewoon nieuwe milieubelastende boerenbedrijven? We hebben het dan nog niet eens over de bemesting (aantasting waterkwaliteit) en het gebruik van bestrijdingsmiddelen want bladetende insecten zullen niet getolereerd worden en vogelnesten beslist ook niet. Dus wederom akkergebied waar amper een dier te bekennen zal zijn. Tel hierbij op de enorme saaiheid van eindeloze rijen struiken en bomen; het heeft helemaal niks met natuur te maken. En wie zijn de afnemers, is het grotendeels voor export?
  's-Hertogenbosch