Lezers helpen lezers: Wie weet wat dit voor gereedschap is?

lezers helpen lezersDe ene lezer heeft iets nodig, de ander biedt iets aan. In de rubriek ‘Lezers helpen lezers’ verbindt het Brabants Dagblad al jaren mensen met vraag en aanbod. Met succes. Nu ook online.

  1. Mening | Zet hovercrafts in naar de Waddeneilanden
    Lezersbrieven

    Mening | Zet hover­crafts in naar de Waddenei­lan­den

    Ik zit met stijgende verbazing te lezen dat de veerdienst naar Ameland in toenemende mate diensten moet laten vervallen doordat de vaargeul dichtslibt [BD 6 februari]. Ik meende ook te hebben begrepen dat dit wordt veroorzaakt doordat het slib, wat door baggerbedrijven uit de vaargeul wordt gehaald, niet op grote afstand mag lossen maar dat in de buurt van de vaargeul moet doen. Is dit niet een schoolvoorbeeld van dweilen met de kraan open? Nu wordt aangegeven dat de jaarlijkse kosten circa 9 miljoen euro bedragen. Maar zouden de ambtenaren van Rijkswaterstaat niet op de hoogte zijn van de hovercraft? Die onderhield vele jaren de verbinding tussen Dover en Calais. Een hovercraft gaat over en niet door het water, met andere woorden: geen problemen meer met dichtslibben van vaargeulen. Met een hovercraft kunnen dus de baggerkosten worden bespaard. Daarbij is de hovercraft zeer snel waardoor hoogstwaarschijnlijk kan worden volstaan met slechts één hovercraft die alleen maar op- en neer hoeft te varen. Natuurlijk moet er nog een hovercraft klaarstaan mocht de ene uitvallen en/of in onderhoud gaan. Als ook de andere veerdiensten van hovercrafts gebruik gaan maken (naar Texel en Terschelling), kunnen ook daar de kosten van baggerwerkzaamheden worden bespaard.
    's-Hertogenbosch
  2. Mening | De buurtbus; onmisbaar én voor iedereen
    Lezersbrieven

    Mening | De buurtbus; onmisbaar én voor iedereen

    Als chauffeur op de buurtbus in de regio Hilvarenbeek volg ik met belangstelling berichten in de krant over het openbaar vervoer. Het valt me steeds op (en het stoort mij) dat het fenomeen ‘buurtbus’ daarbij volledig onvermeld blijft. En dat terwijl de Arriva buurtbussen in Noord-Brabant gewoon onderdeel uitmaken van het openbaar vervoer, waar iedereen met de ov-kaart gebruik van kan maken. En de buurtbus is niet alleen bedoeld ‘voor oude mensen’, zoals ik helaas zo vaak moet horen. In het Brabants Dagblad van 14 februari [‘Maak het netwerk hoogwaardig’) houdt Raf Daenen uit Westelbeers een pleidooi voor behoud van een breed netwerk van openbaar vervoer, met name op het platteland. Hij maakt zich terecht zorgen over het vervallen van onrendabele buslijnen in het streekvervoer. Helaas laat hij daarbij onvermeld dat er op het platteland wel buurtbussen rijden en ook blijven rijden (ook in Westelbeers). Deze bussen worden bestuurd door vrijwilligers en rijden in Noord-Brabant en elders in Nederland juist op trajecten tussen plattelandsgemeenten waar de streekbussen niet rijden (en ook nooit gereden hebben). In de regio Hilvarenbeek rijden we zes dagen per week en vervoerden we in 2022 bijna 25.000 passagiers. De buurtbusvereniging Hilvarenbeek groeit nog steeds en telt inmiddels zestig chauffeurs. Opheffing van buurtbuslijnen is niet aan de orde. Bij de recente berichtgeving over de staking van de buschauffeurs van Arriva werd helaas niet vermeld dat de buurtbussen wel gewoon reden, met als gevolg dat we passagiers misliepen. Een gemiste kans. Want de buurtbus is er, voor iedereen!
    's-Hertogenbosch