De buurtbus op het Vrijthof in Hilvarenbeek.
Volledig scherm
De buurtbus op het Vrijthof in Hilvarenbeek. © Pix4Profs/Jan Stads

Mening | De buurtbus; onmisbaar én voor iedereen

  1. Mening | Richt een Federale Constitutionele Monarchie van Europa op
    Lezersbrieven

    Mening | Richt een Federale Constituti­o­ne­le Monarchie van Europa op

    Oplossing voor het stikstofprobleem? Misschien een idee om een Federale Constitutionele Monarchie Europa op te richten. Net zoals Maleisië dat deed sinds 1963. Het heeft dat land géén windeieren gebracht. Om te beginnen: verenig alle koninkrijken in de buurt. Zo ook België, Denemarken, Noorwegen, Zweden en Groothertogdom Luxemburg, eventueel uit te breiden met Engeland en Spanje. Zo zouden bijna alle landen met een monarchie - toch groots verenigd én eensgezind door alle familiebanden - óók politiek door het leven kunnen gaan. Mocht dit kunnen lukken, dan hebben alle kleine speldenknoppenlanden van de wereld, zoals onder andere de Benelux (met hun drang om steeds maar weer de beste van de klas te willen zijn) een oplossing in huis. Namelijk een enorme gebiedsvergroting waardoor per vierkante kilometer al het stikstof verdwenen is, want dan heet het voortaan nog maar een regionaal probleempje in de kleine gebieden van onze Federatie.
    's-Hertogenbosch
  2. Mening | Veel stemgerechtigde Nederlanders lijden aan het Stockholmsyndroom
    Lezersbrieven

    Mening | Veel stemgerech­tig­de Nederlan­ders lijden aan het Stockholm­syn­droom

    In mijn omgeving hebben we regelmatig discussies over hoe het nu toch mogelijk is dat bij alle onvrede en problemen in Nederland de VVD (= Mark Rutte) nauwelijks klappen krijgt bij verkiezingen, al moet gezegd worden dat bij de provinciale verkiezingen het verval zich aandient. Een mogelijke verklaring is dat veel stemgerechtigde Nederlanders lijden aan het Stockholmsyndroom. Dat is de benaming (zo benoemd door een Zweedse criminoloog en psychiater) van een psychische toestand van een gegijzelde waarin hij/zij het merkwaardig genoeg opneemt voor de gijzelnemer. In de geschetste situatie heeft de gijzelnemer controle over de gegijzelde en voorziet deze van voldoende basisbehoeften. De gegijzelde is daar zo dankbaar voor dat hij of zij de gijzelnemer min of meer steunt in zijn gedrag.
    's-Hertogenbosch
  1. Mening | De absurditeit van de oprispingen van deze tijd
    Lezersbrieven

    Mening | De absurdi­teit van de oprispin­gen van deze tijd

    Niemand weet de vermenging van traditie naar verval, alsook de absurditeit van de oprispingen van deze tijd beter weer te geven dan de heren Tony van der Meulen en Paul Kusters [BD 6 mei; pagina 2]). Ieder op hun eigen manier. Tony van der Meulen doet dat in zijn column over de aloude Mariaprocessie die heeft moeten wijken, wat de datum betreft, voor het profane van een lopersfestijn. Op zijn ironisch bekende manier analyseert hij de inschikkelijkheid, rekkelijkheid van de katholieke kerk. Paul Kusters pakt een ander fenomeen van deze tijd bij de staart. Met zijn dagelijkse schets-column Toos & Henk, waarin hij de draak steekt met de absurditeit van ‘de dag van het naakt tuinieren’. Het was even knipperen met de ogen, zie ik het nou goed? Ja, ik zag het goed. Was het toeval dat de beide columnisten ons een spiegel voorhielden op dezelfde pagina over het verval van normen en waarden? De ene op een ‘nette’ manier en de ander op een grove, zeg maar, ramkoers?
    's-Hertogenbosch