Volledig scherm
PREMIUM
Jan de Kroon thuis met zijn geschenken van de NS. © Herman Stöver

1600 donaties voor ‘UWV-Jan’ uit Veenendaal: ‘Nooit gedacht dat zoveel mensen mij willen helpen’

VEENENDAAL - Veenendaler Jan de Kroon was vorige week landelijk nieuws omdat hij zijn jubileumbonus kwijt dreigt te raken aan het UWV. De Kroon werd overladen met cadeaus, maar zelfs die kan hij niet zomaar in ontvangst nemen. 

De Kroon (32) werkt in een supermarkt met een aanvullende Wajonguitkering voor mensen met een arbeidsbeperking. Alles wat hij extra krijgt, zoals een bonus, moet hij terugbetalen aan het UWV

Volledig scherm
De actie voor Jan van Sywert van Lienden. © Eigen foto

,,Dat snap ik niet’’, vertelt de jonge Veenendaler. ,,Want politici krijgen wel allemaal geld, zoals wachtgeld, en ik moet dan mijn bonus inleveren.”

Een lawine aan reacties
Reden voor zijn bewindvoerder Kees den Oudendammer om in de pen te klimmen. Zijn ingezonden brief in de Volkskrant bracht een lawine aan reacties op gang. De Kroon mocht zijn verhaal vertellen in de kranten, op de radio en de televisie waar hij aan tafel zat in de talkshow van Beau van Erven Dorens.

Er werd een inzamelingsactie voor hem opgezet en hij werd overladen met cadeaus. De Kroon wordt al af en toe herkend in Ede waar hij werkt, vertelt hij met een grote glimlach. ,,Enkele vaste klanten spraken me er al op aan en toen ik over het Kuiperplein in Ede liep, vroeg iemand of ik die van tv was.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei