Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ROBIN UTRECHT

Actieplan om vaccinatiegraad Veenendaal te verhogen

VEENENDAAL - Veenendaal heeft een actieplan gemaakt om de vaccinatiegraad in de stad te verhogen. Daarvoor wil de gemeente niet alleen in gesprek met de gebruikelijke partijen. Ook ambtenaren op het gemeentehuis wordt gevraagd om mee te helpen.

In Veenendaal is de vaccinatiegraad onder her landelijk gemiddelde: 86,6 procent van de Veenendalers heeft een DKTP-prik gehad en 86,8 procent is ingeënt voor bof, mazelen en rode hond (de BMR-prik).

Dat moet hoger, vindt de gemeenteraad. En die heeft in mei een motie van de VVD aangenomen om een actieplan te maken. Want die cijfers moeten naar 95 procent.

Maar hoe krijg je voldoende draagvlak in de gemeente. ,,Mensen die hun kinderen niet laten vaccineren, vind je in verschillende groepen”, aldus wethouder Marco Verloop. 

Niet alleen ouders die uit religieuze overwegingen hun kinderen niet laat vaccineren. Daar is een groep bijgekomen van ouders die niet betrouwbare gezondheidsinformatie van internet haalt, aldus VVD-raadslid Ruben Schoeman die met het voorstel kwam in de raad.

Iedereen aan de bak

In opdracht van de gemeenteraad ligt er nu een actieplan voor de komende maanden. En dat betekent ook dat iedereen op het gemeentehuis in wordt gezet.

Collega’s, en dan vooral de mensen die zich bezig houden met het sociaal domein, wordt gevraagd mee te denken en eveneens het eigen netwerk te attenderen op acties. Ook de raadsleden zelf wordt gevraagd actief de acties uit het plan onder de aandacht te brengen in hun eigen netwerk, bijvoorbeeld tijdens werkbezoeken. 

Voldoende kennis

Een van de plannen is om te zorgen dat iedereen die met vaccinaties te maken krijgt, ook voldoende kennis heeft over het onderwerp. Er wordt samen met de GGD van de regio Utrecht in het najaar een bijeenkomst gehouden om kennis te delen over het Rijksvaccinatieprogramma en de actuele ontwikkelingen. 

Die info kan dan gebruikt kunnen worden in de dagelijkse praktijk. Dat betreft dan mensen die werken in de kinderopvang, verloskundigen, scholen en huisartsen. 

Ook moeten zij door kunnen verwijzen naar betrouwbare informatie als ze zelf niet over de juiste kennis beschikken of zich niet aangewezen voelen om met ouders het gesprek over wel of niet vaccineren aan te gaan. 

Er wordt gekeken naar een lespakket voor middelbare scholen en het plan is om met religieuze instellingen te kijken wat er haalbaar is. Daarbij wil de gemeente zowel de kerken als de moskeeën benaderen voor een gesprek.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei