Deze berg zand ligt er al sinds december 2019.
Volledig scherm
Deze berg zand ligt er al sinds december 2019. © Herman Stöver

Al maanden tegen een zandhoop aankijken in Veenendaal, hoe lang nog?

VEENENDAAL - Omwonenden van het winkelcentrum in de Veenendaalse wijk Petenbos kijken al sinds december tegen een berg zand aan. En dat gaat nog even duren. ,,We mogen het namelijk niet zomaar weghalen’’, aldus de gemeente.

Het gaat om twee zandhopen in Veenendaal, eentje bij het Prins Willem Alexanderpark aan de westkant van de stad en aan de Hermelijnlaan in Petenbos.

Daar werd in december een nieuwe bushalte en een nieuwe bussluis aangelegd. Maar het verplaatste zand ligt er nog steeds. Omwonenden vragen zich af hoe lang het nog duurt voordat ‘Veenendaal zijn rotzooi opruimt’. 

Quote

We moeten het zand laten liggen en we mogen het pas verplaat­sen als we een keurings­rap­port binnen hebben.

woordvoerder, gemeente Veenendaal

Nog twee of drie weken wachten

Nou, over twee of drie weken, aldus een woordvoerder van de gemeente. Eerder kan niet omdat het zand nog ‘op de wachtlijst’ staat om gekeurd te worden.

,,We moeten het zand laten liggen en we mogen het pas verplaatsen als we een keuringsrapport binnen hebben.” Normaal gesproken gaat dat redelijk vlot maar het bedrijf dat de keuringen doet, heeft momenteel een wachttijd van meerdere weken.

Die keuringen zijn nodig bij zandhopen van meer dan 50 kuub en de regels zijn strenger geworden vanwege de sinds juli 2019 aangepaste regels voor PFAS (chemische stoffen) in de grond. Als de gemeente de keuring niet afwacht en eerder op zou gaan ruimen, begaat Veenendaal een ‘milieudelict’ waar hoge boetes voor gelden.

Het zand levert geen gevaar op voor de gezondheid, aldus de woordvoerder. Daarom zijn ze ook niet met hekken afgezet. Ideaal voor kinderen om in te spelen, maar dat lijkt nog niet veel te gebeuren.

Een berg zand langs de bussluis.
Volledig scherm
Een berg zand langs de bussluis. © DG

In samenwerking met indebuurt Veenendaal

De Vallei