Annemiek van Vleuten wint eerste Veenendaal-Veenendaal voor vrouwen

update, videoVEENENDAAL - Annemiek van Vleuten heeft de eerste editie van Veenendaal-Veenendaal voor vrouwen gewonnen. De Wageningse versloeg na 136,8 kilometer in de sprint haar medekoploopster, de Poolse Malgorzata Jasinska. Het duo had een flinke voorsprong op het peloton.

Het is de eerste keer dat de koers ook voor vrouwen werd gehouden. Annemiek van Vleuten, rijdend met startnummer 1, was de topfavoriet voor de zege. De finish wordt rond 14.00 verwacht op de Kerkewijk in Veenendaal.

De vrouwen moesten vijf keer de Grebbeberg overwinnen. Na de eerste passage was het peloton compleet. Dat was ook bij de tweede passage het geval. Bij de derde passage was een groep van ruim twintig rensters afgehaakt van het peloton.

Kopgroep

Bij de vierde passage van Rhenen was er een kopgroep van vijf, met onder anderen Rozanne Slik van de nationale ploeg van Van Vleuten, die ruim 30 seconden voor de grote groep reed. Met nog een halfuur koers voor de wielen waren er twee koploopsters met een dikke anderhalve minuut voorsprong op de hoofdmacht. De lokale favoriete Annemiek van Vleuten was de ene, de ander is Malgorzata Jasinska.

Inmiddels zijn ook de mannen aan hun tocht van 192,8 kilometer begonnen. Die gaat eerst richting Posbank. Aan het einde van de middag komen ook de wielrenners drie keer door Rhenen. Daarbij krijgen ze twee keer de Grebbeberg voor de wielen. In tegenstelling tot de vrouwen nemen ze ook twee keer het Paardenveld, de zwaarste helling van de provincie Utrecht. 

Later meer. 

Volledig scherm
Annemiek van Vleuten juicht na haar overwinning in Veenendaal-Veenendaal. © Cor Vos
Volledig scherm
Het vrouwenpeloton bij de laatste doorkomst in Rhenen. © DG
Volledig scherm
Het peloton op jacht naar de vijf koploopsters. © DG
Volledig scherm
Het peloton onder aanvoering van de nationale ploeg van kopvrouw Annemiek van Vleuten rijdt voor de derde keer door het centrum van Rhenen. © DG
Volledig scherm
Een groep rensters passeert op achterstand bij de derde passage van Rhenen. © DG
Volledig scherm
Aanwonenden van de route bekijken de koers vanaf hun Rhenense balkons. © DG
Volledig scherm
Het peloton passeert voor de tweede keer het centrum van Rhenen. © DG
Volledig scherm
Een compleet peloton bij de eerste passage van Rhenen. © DG
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei