Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Robèrt van Lith/BD

Bertje en het grote hondenpoep mysterie

columnSinds een half jaar laat ik als vrijwilliger met enige regelmaat leenhond Bertje uit. Een klusje dat op het eerste gezicht alleen maar voordelen kent.

Ik word wekelijks begroet met enthousiast gekwispel, de baasjes voor wie ik het doe zijn me zeer dankbaar, en bovendien kom je nog eens gratis aan wat frisse lucht en beweging. Win-win-win-situatie zou je zeggen. Ware het niet dat ik door dit vrijwilligersklusje ook met een probleem word opgezadeld: Het Grote Hondenpoep Mysterie.

Quote

Bertje is geen hond van het formaat grote hopen.

Nu is Bertje geen hond van het formaat grote hopen (eerder formaat kattenkeutels). Maar flinke boodschap of niet, het opruimen van uitwerpselen blijft toch altijd een klusje waar ik niet te veel bij na wil denken. Of, nou ja, ik probeer bij het oprapen vooral aan alles te denken behálve aan die drollen. 

Aan warme appeltaart bijvoorbeeld. Of vers gebakken koekjes. Helaas verraadt de geur meestal dat ik mijn handen toch echt in iets anders steek dan in zachte warme krentenbollen.

Maar dan daarna. Dan loop je daar. Met je zakje. En geen vuilnisbak te bekennen natuurlijk. (Dat weet Bertje altijd precies zo te timen). Maar wat me dan opvalt: waarom zie ik nooit andere hondenbezitters met een zakje rondlopen?

En dan niet zo’n lege waar (vrijwel) iedereen trots mee aan de lijn rond paradeert, maar een volle. Met zo’n dikke Duitse Herdershoop erin. Of een verse Labradrol. Nooit gezien.

Inmiddels ben ik op het punt gekomen dat ik me langzaam afvraag of ik niet stiekem in een soort Truman Show ben beland. Een toneelstuk waarbij iedereen mij achter de schermen uitlacht omdat ik de enige ben die met zo’n volle poepzak. Ik ben dan ook vastberaden om de komende maanden dit mysterie op te lossen. De speurhond heb ik al. Alleen jammer dat ie zoveel poept.

Sanne Heymann

Columnist Sanne Heymann was jarenlang de drijvende kracht achter het Veenendaalse stadsstrand. Ze verwondert zich over alles wat er in groeistad Veenendaal gebeurt.
Klik voor eerdere columns

In samenwerking met indebuurt Veenendaal

De Vallei