Volledig scherm
Drukte bij het Henschotermeer eerder deze maand. © Cees Wouda

Boomhutten, camperplekken en horeca moeten Henschotermeer winstgevend maken

Met een activiteitenhal, camperplaatsen, bijzondere overnachtingsplekken en nieuwe horeca wil de exploitant van het Henschotermeer de recreatieplas rendabel maken.

,,We hebben dit seizoen pas twee mooie dagen gehad, daar kun je geen bedrijf mee runnen”, zegt Marcel Strijland, manager Henschotermeer. Het geeft direct de noodzaak weer van de plannen van exploitant Martien van de Lagemaat, die het meer sinds vorig jaar pacht van eigenaar Landgoed Den Treek.

In het beheerderskantoor bij de ingang van het meer hangen sfeerimpressies van de nieuwbouw rond het Henschotermeer. Onderdeel van de plannen is een uitbreiding van de bestaande strandhoreca én een nieuwe horecagelegenheid, vlak bij de ingang. De zaak zal het hele jaar geopend zijn voor passanten. Verder komt er een nieuwe activiteitenhal van 2500 m² om het hele jaar door te kunnen gebruiken.

Boomhutten 

Ook zijn er de nodige plannen om rond het meer te overnachten. Zo komen er 25 ‘bijzondere verhuureenheden’, zoals boomhutten en veertig camperplekken, die het hele jaar door gebruikt mogen worden. Ook kampeercentrum YMCA, nu nog gevestigd in Leusden, heeft een plekje op het terrein toebedeeld gekregen.

Volledig scherm
Belangstellenden zijn naar de informatiemiddag gekomen over het Henschotermeer. © Esther de Kloe

Ineke is met haar man op de informatiemiddag af gekomen. De Zoetermeerse staat dit seizoen voor het eerst op de camping. ,,Mooie plannen hoor, maar het heeft wel allemaal een heel luxe uitstraling. Dat je hier een ijsje kunt kopen bij een karretje, dat is toch meer dan genoeg? De nostalgie gaat zo een beetje verloren.”

Julianne van de Lagemaat, de vrouw van de exploitant, bestrijdt dat. ,,We willen gebouwen met een mooie uitstraling. Mensen moeten kunnen denken dat het hier honderd jaar geleden ook al stond. Het moet echt binnen de omgeving passen”, zegt ze.

Vrijheid

,,Het gevoel van vrijheid wordt ons afgenomen”, zegt een bewoonster van een recreatiewoning bij de plas. Zij ziet straks campers vlak bij haar huisje. ,,Die kritiek heb ik geuit Maar ik voel me niet serieus genomen”, zegt ze teleurgesteld. Een andere bewoner valt haar bij. ,,Zijn die camperplaatsen en bijzondere woonunits nou echt nodig om het meer rendabel te maken?”

Maarnaar Martin Grob ziet lichtpuntjes en begrijpt dat de exploitant inkomsten nodig heeft. ,,De nieuwe permanente horeca kunnen we rond Maarn best gebruiken. Wat dat betreft zijn we nu nog slecht bediend.”

Strijland begrijpt de onrust. ,,Iedere verandering is moeilijk, maar subsidies vallen weg en de overheid springt niet meer bij.”

Een deel van de inkomsten zal van de entreeheffing komen die per 1 juli ingaat. Alle bezoekers moeten vanaf dan 2,95 euro betalen om aan de plas te vertoeven. Het veelbesproken gezichtsherkenningssysteem dat daarvoor ingezet zou worden, is van de baan. Er wordt gewerkt met QR-codes. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei