Volledig scherm
Bouwdorp Veenendaal. © Herman Stöver

Bouwdorp Veenendaal binnen een uur uitverkocht: ‘Vreselijk kinderen teleur te moeten stellen’

VEENENDAAL - Het bouwdorp van Veenendaal heeft de grenzen van de groei bereikt. Dit jaar was het evenement al binnen een uur uitverkocht. ,,Het wordt tijd voor een grootschalige verandering", aldus Saskia van de Graaf van de organisatie. ,,Het is vreselijk om kinderen teleur te moeten stellen.”

Het bouwdorp van Veenendaal lijkt een afspiegeling van het ‘grote’ Veenendaal. De stad groeit al jaren tegen de grenzen op en nam in de jaren negentig nog een grote lap grond van buurgemeente Ede over om drie nieuwe woonwijken uit de grond te kunnen stampen. 

In het bouwdorp, naast het Veenendaalse Stadspark, is het niet veel anders. De woningnood is daar hoog, al jaren is het bouwdorp lang en breed uitverkocht voordat de eerste spijker geslagen wordt. Alleen is uitbreiden daar niet aan de orde.

Binnen een uur uitverkocht

Rond de 800 kinderen kunnen er jaarlijks terecht in de laatste week van de zomervakantie. Vorig jaar waren de kaarten voor het bouwdorp binnen twee dagen weg. Dit jaar ging het nog veel sneller. ,,Binnen een uur waren we uitverkocht.”

 En dat terwijl de organisatie met veel passen en meten vijftig extra kaarten eruit had weten te slepen. ,,We hebben met de indeling van het terrein wat geschoven en aanpassingen gemaakt, waardoor we wat meer bouwkavels hadden. Maar veel heeft dat niet geholpen als je ziet hoe snel de kaarten deze keer weg waren.”

Je zou zeggen, er zijn toch meerdere plekken in Veenendaal waar je een bouwdorp onder kan brengen. Maar het bouwdorp kan niet zomaar op een sportpark neerstrijken.

Overal gekeken in Veenendaal

Van de Graaf:  ,,Dat heeft te maken met de vervuiling van de grond. De bodem is zit vol met spijkers en metaal. Hier is dat geen probleem, maar daarom kunnen we niet overal terecht. We hebben samen met de wethouder en andere mensen van de gemeente overal gekeken, maar er zijn geen andere plekken.”

Volgend jaar moet het anders. Hoe, kan Saskia van de Graaf nog niet zeggen. ,,We willen een grootschalige verandering, maar wat we precies willen en kunnen, daar kan ik nog niets over zeggen, daar moeten we de komende maanden nog over nadenken.”

Het bouwdorp Veenendaal bestaat al sinds 1971. In 2017 zat de organisatie ineens zonder hoofdsponsor toen het bouwbedrijf Van Deelen failliet ging. Met Frank van Woerden Bouw werd een nieuwe geldschieter gevonden die ook dit jaar weer het bouwdorp mogelijk maakt.

Een impressie van het bouwdorp van 2018:

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei