Volledig scherm
Een toekomstig bewoner van het hoekhuis komt naar de voortgang van de bouw in Veenendaal-Oost kijken. © Tamara Reijers

Bouwvergunningen duur in Veenendaal

VEENENDAAL - Een dakopbouw met verhoogde nok maken? Dan ben je in Veenendaal elf keer zo veel geld kwijt aan een bouwvergunning als in Bladel. Veenendaal scoort als een van de duurste gemeenten, aldus Binnenlands Bestuur.

Het blad van de Rijksoverheid baseert zich daarbij op een onderzoek van het Leidse bureau M4M onder alle 380 gemeenten. In Veenendaal zijn de kosten 2.282 euro, in Bladel ruim 197 euro voor een dakopbouw met verhoogde nok. 

In het onderzoek bekeek het bureau bij alle Nederlandse gemeenten wat een vergunning kost voor een uitbouw aan de zijkant van een woning, begroot op 9500 euro en een dakopbouw van 27.500 euro. Waar Veenendaal 2282 euro vraagt, is het landelijk gemiddelde 824 euro voor de vergunning. De aanvraag voor een zij-uitbouw? In Veenendaal tel je 794 euro neer voor een vergunning, landelijk is dat gemiddeld 332 euro.

Terugverdienen

Waarom vraagt Veenendaal dergelijke prijzen? Volgens de gemeente wordt er niet aan verdiend. Wel moeten alle kosten die Veenendaal maakt voor vergunningen aanvragen, terugverdiend worden. Kostendekkend, zogezegd. Volgens de woordvoerder zijn de prijzen tussen gemeenten niet te vergelijken. ,,Iedere gemeente maakt zijn eigen afwegingen.’’ Bij de kosten rekent Veenendaal ook alles mee. ,,Ook de kosten voor informatievoorziening aan de balies en trajecten die niet leiden tot een vergunningaanvraag, worden meegerekend.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei