Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Jan de Groen

Burgemeester positief over vuurwerkshow Veenendaal, maar wie betaalt dat?

VEENENDAAL - Een vuurwerkshow in Veenendaal met oud en nieuw. Burgemeester Gert-Jan Kats heeft er wel oren naar. ,,Maar dat kost wel geld, en dat geld hebben we niet op de plank liggen.”

Kats maakte die opmerking naar aanleiding van vragen in de raadscommissie deze week over de aanpak van vuurwerkoverlast. Veenendaal was begin dit jaar van plan om samen met de gemeenten Rhenen, Renswoude, Wijk bij Duurstede en Utrechtse Heuvelrug een motie in te dienen voor een verbod op knalvuurwerk.

Overbodig

Die motie is eigenlijk overbodig geworden aldus Kats. ,,Want het ging om een verbod op gevaarlijk vuurwerk en vuurpijlen, en dat is nu landelijk al aan de orde geweest.” 

De burgemeester van Veenendaal gaf in december al op social media aan helemaal klaar te zijn met het vuurwerk. ,,Ik vraag me elk jaar weer af: waar zijn we in dit land mee bezig?”, meldde hij toen: ,,En er is niemand in Den Haag die zegt: Hier moeten we gewoon mee stoppen. Het is een beetje gek dat we dit faciliteren.’’

Vuurwerkshow

De fractie van Denk Veenendaal heeft gevraagd of een vuurwerkshow een optie is voor de volgende jaarwisseling. Kats ziet op zich geen bezwaren. Het is ook makkelijk te organiseren omdat Veenendaal één stad is zonder dorpen, aldus de burgemeester. ,,Maar dat kost wel geld en geld dat we niet op de plank hebben liggen.” 

Ook meldde Kats dat een vuurwerkshow niet direct de oplossing is voor alle overlast omdat er ook gewoon ander vuurwerk afgestoken mag worden.

De totale schade in Veenendaal van het afgelopen jaar is uitgekomen op 20.000 euro, meldde de burgemeester. Dat is inclusief schade aan 31 prullenbakken, 10 verkeersborden, een speeltuin, een zoutbak en 5 straatkolken. 

De Vallei