Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Burgemeesters Veenendaal en Rhenen willen verbod op knalvuurwerk

VEENENDAAL - Een verbod op knalvuurwerk. Dat willen de burgemeesters van Veenendaal, Rhenen, Renswoude, Wijk bij Duurstede en Utrechtse Heuvelrug. Binnenkort dienen ze hiertoe een motie in.

 Burgemeester Naafs van Utrechtse Heuvelrug: ,,Nu is het moment om overlast en ongelukken te voorkomen. Het liefst in samenwerking met jongeren. Dat zijn onze ambassadeurs.’’ Met zijn vijven dienen de burgemeesters op het congres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten een motie in om knalvuurwerk te verbieden. 

De vijf gemeenten werken samen in het politiedistrict in Zuidoost Utrecht. Op oudejaarsavond spraken ze elkaar drie uur voor de jaarwisseling via een televerbinding. ,,De viering van oud en nieuw moet een feestje blijven. Zonder overlast, zonder ongelukken’’, zegt Iris Meerts, burgemeester van Wijk bij Duurstede.

Kats is klaar met vuurwerk

Burgemeester Gert-Jan Kats van Veenendaal heeft in december al aangegeven helemaal klaar te zijn met het vuurwerk. ,,Ik vraag me elk jaar weer af: waar zijn we in dit land mee bezig?”, meldde hij toen: ,,En er is niemand in Den Haag die zegt: Hier moeten we gewoon mee stoppen. Het is een beetje gek dat we dit faciliteren.’’

In zijn nieuwjaarstoespraak donderdag deelde hij mee dat de vuurwerkschade in Veenendaal rond de 10.000 euro bedraagt. ,,En dat is nog zonder de schade aan materiaal van derden, zoals bushokjes.”

De Vallei