Volledig scherm
Het systeem van Heijmans waarbij waarschuwingslampen aangaan bij naderende fietsers. © AD

Buurt blij met lampjesproef op gevaarlijke kruising De Monding

VEENENDAAL - Speciale lampen in het wegdek die automobilisten attenderen op naderende fietsers. Bewoners in Veenendaal-West zien die proef wel zitten. Dat bleek maandag op een informatieavond, waar Veenendaal het plan presenteerde om een jaar lang een proef te houden op de kruising bij De Monding.

De zorgen om enkele gevaarlijke kruisingen bij vrijliggende fietspaden in Veenendaal-West leven al langer. De ChristenUnie kwam in de zomer met het plan voor het speciale systeem met knipperende lampen op het wegdek. Het systeem, genaamd Heijmans Bikescout, volgt fietsers met radar en berekent wanneer ze het pad van auto's kruisen. Led-lampen geven de automobilist dan bijtijds een waarschuwing.

Testen

Het college van B en W wil dat systeem een jaar lang gaan testen op de kruising bij De Monding, een van de gevaarlijke kruisingen. Bewoners die maandag bij werden gepraat over het systeem, gaven wethouder Engbert Stroobosscher het groene licht voor de proef. Volgens de planning kan daar half juni mee begonnen worden.

Als het aanslaat, overweegt Veenendaal om het systeem op meer plekken in de stad aan te leggen.

De Vallei