Café Het Dak van de Markt in Veenendaal.
Volledig scherm
Café Het Dak van de Markt in Veenendaal. © DG

Cafébaas Veenendaal over beschietingen en branden: slachtoffer van strijd tussen criminele bendes

videoVEENENDAAL - Een strijd tussen rivaliserende criminele groeperingen. Dat is de reden voor de bedreigingen bij het Veenendaalse café Dak van de Markt, schrijft de eigenaar Sytse Tamminga op Facebook. Door een bemiddelaar in te schakelen zijn volgens hem nu de bedreigingen geëindigd.

Afgelopen vrijdag meldde Tamminga op Facebook al dat er een doorbraak aan zat te komen en dat de bedreiging voor hem, zijn familie en zijn zaak voorbij was. Dat bericht riep toen de nodige vragen op. 

Tamminga meldt nu deze maandag dat hij slachtoffer is geworden van een territoriale strijd. De ondernemer zegt buiten de politie om een tussenpersoon benaderd te hebben, die met die rivaliserende partijen contact heeft gehad. Door die bemiddeling zouden Tamminga en zijn familie geen doelwit meer zijn.

Uit problemen
‘Het is duidelijk dat ik op geen enkele manier partij ben in deze onderlinge krachtmeting en dat mijn zaak geen deel mag uitmaken van hun onderlinge territoriale strijd’, schrijf Tamminga. 

De geplaagde uitbater zou bij de strijd zijn betrokken geraakt, doordat mensen van één van die partijen hoogstwaarschijnlijk de deur zijn gewezen bij zijn kroeg. ‘Waardoor de gedachte is ontstaan, dat wij als Dak partij kozen’, schrijft Tamminga.

Bedreiging begon in april 2018

De bedreiging van het café in Veenendaal begon in april 2018 met beschietingen. Medio september werd een molotovcocktail door de ruit van het café gegooid. Ruim een week later hing aan de deur een plastic zak met daarin een handgranaat.

Brandstichting bij ijssalon Puur Tamminga in Veenendaal van de broer van Sytse Tamminga.
Volledig scherm
Brandstichting bij ijssalon Puur Tamminga in Veenendaal van de broer van Sytse Tamminga. © DG

De intimidatiepogingen bleven niet beperkt tot het café. Een bestelbus van het lachgasbedrijf van de uitbater van het café werd in brand gestoken. In de ijssalon van zijn broer werd brand gesticht. Bij De Cultuurfabriek waar de zus van de café-eigenaar werkt, werd een verdacht pakket gevonden.

Bij deze laatste incidenten werd familie van Tamminga getroffen. De politie loofde daarop 15.000 euro uit. Een woordvoerder van de politie liet vrijdag weten dat van een doorbraak in de zaak van hun kant nog geen sprake is.

Excuses voor ‘onterechte beschuldigingen’

Tamminga looft in zijn laatste bericht de politie, OM en gemeente. Verder neemt hij afstand van eerdere vermoedens dat er misschien sprake was van een concurrentiestrijd in de lachgas-branche. Tamminga bezit het lachgasbedrijf Bumblebee, waarmee de Veenendaler lachgas verkoopt aan ruim vijftig horecazaken. 

‘Met de kennis van nu kan ik alleen maar zeggen dat mijn beschuldigingen, die werden gedreven door emotie, onterecht waren. Het feit dat hierdoor personen en ondernemingen wellicht in een kwaad daglicht zijn gesteld, verdiend dan ook een oprecht excuus. Bij dezen bied ik dan ook aan een ieder die ik onterecht beschuldigd heb, mijn verontschuldigingen aan’, schrijft Tamminga op Facebook.

In samenwerking met indebuurt Veenendaal

De Vallei