Volledig scherm
Het voormalige AZC-terrein in Overberg. © William Hoogteyling

COA wil AZC Overberg gebruiken als school voor jonge asielzoekers

OVERBERG - Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers wil het complex van het AZC in Overberg gebruiken voor het geven van onderwijs aan jonge asielzoekers. Het AZC Leersum krijgt binnenkort vijftig jonge asielzoekers. Die kunnen dan naar school in Overberg.

Het COA heeft de gemeente Utrechtse Heuvelrug gevraagd om vijftig alleenstaande jonge asielzoekers in het AZC van Leersum te huisvesten. De gemeente heeft ingestemd met het verzoek, maar wil wel na een half jaar een evaluatie houden. 

In de loop van volgende week worden de klaslokalen in het voormalige AZC van Overberg in gebruik genomen. Het COA en de gemeente benadrukken dat de omwonenden van de complexen vroegtijdig en uitgebreid zijn geïnformeerd. De omwonenden zien geen problemen.

Protesten

Het voormalige AZC-complex in Overberg was tot het einde van vorig jaar nog in gebruik als opvang van jonge asielzoekers. Omdat de stroom van asielzoekers opdroogde, werd het AZC in Overberg afgestoten. Bij de komst van het AZC waren er nog veel protesten in het dorp. Maar die hielden al snel op.

Op de aankondiging van het COA om de klaslokalen opnieuw te gaan gebruiken voor enkele tientallen jonge asielzoekers, reageren veel inwoners lauw. ,,Bij de eerste asielzoekers was het nog wat onwennig’’, zegt SGP-fractievoorzitter Gert-Jan van den Brink, inwoner van Overberg. ,,Later ging dat veel beter. Nu komen er nieuwe asielzoekers om hier onderwijs te volgen. Ze worden gebracht en gehaald met busjes. Ze komen niet op de fiets, want dan raak je het overzicht kwijt.’’

Het COA wil de lokalen tot de zomer van volgend jaar gebruiken. Het is nog niet duidelijk wat er daarna met het terrein gebeurt. Het terrein is eigendom van het Rijksvastgoedbedrijf. De gemeenteraad wil voorkomen dat de gebouwen langdurig leeg staan en verwaarlozen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei