Volledig scherm
Archieffoto van een daklozenopvang met extra bedden op zaal tijdens een strenge winter. © Erik van 't Hullenaar

Daklozen krijgen nachtopvang tijdens code rood in Veenendaal

VEENENDAAL - Daklozen in Veenendaal krijgen tijdens zware winterse dagen een opvang-studio in Veenendaal. De studio is alleen voor de nacht beschikbaar en voor maximaal twee personen.

Het is niet zeker of er ook daadwerkelijk gebruik van wordt gemaakt, mede omdat men niet weet hoeveel daklozen Veenendaal nu precies telt. In de motie van de raad  ‘Opvang Veenendaalse Daklozen’ staat dat Kwintes in de winterperiode (december - februari) één studio beschikbaar stelt voor nachtopvang. 

Code rood

Hendriët Borreman van de opvang-organisatie  Kwintes legt uit dat het in eerste instantie preventief is. ,,Alleen als het KNMI ‘code rood’ afgeeft, en er dus waarschijnlijk geen treinen rijden, zal er een studio beschikbaar komen. Deze bevindt zich niet op een vaste locatie, maar wordt op het moment zelf geregeld. Op de warmere dagen moeten de daklozen weer gewoon naar de opvang in Amersfoort. De studio is echt een nood-noodopvang.’’

Indien er meerdere dagen achter elkaar ‘code rood’ wordt afgegeven, dan mogen de daklozen blijven. Wel moeten ze overdag de woning verlaten, maar over de precieze tijden moet ze nog in overleg met de gemeente. ,,Het is in ieder geval geen dagopvang’’, benadrukt Borreman. Ook nog niet alles rondom deze motie staat zwart op wit en is er ruimte voor speling. ,,In eerste instantie wordt er preventief uitgegaan van twee daklozen, maar als er meerderen zijn gaat Kwintes direct met de gemeente in overleg.’’ De organisatie en de gemeente vinden het moeilijk om in te schatten of dit ook echt nodig zal zijn. Hoeveel daklozen Veenendaal precies telt, weten Kwintes en de gemeente niet. 

Winternachten

In de koude winternachten vorig jaar hadden de daklozen van Veenendaal ook al een onderkomen van Kwintes gekregen. Destijds maakte niemand daar gebruik van. ,,Er waren geen duidelijke regels vastgesteld en nog niet alles was even helder op elkaar afgestemd’’, vertelt Jules Houben van de gemeente Veenendaal. Met het besluit van het College komt hier verandering in.

De studio van Kwintes blijft twee jaar beschikbaar. In 2020 zal het geëvalueerd worden en opnieuw bij het college komen te liggen. Uiteindelijk besluit de raad of het project wordt voortgezet. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei