Veenendaler Sjoerd de Boer schreef het boek ‘Een cadeautje van de Führer'.
Volledig scherm
PREMIUM
Veenendaler Sjoerd de Boer schreef het boek ‘Een cadeautje van de Führer'. © Herman Stöver

‘De Koude Oorlog was Hitlers cadeau aan de wereld’

InterviewVEENENDAAL - Uit interesse begon Veenendaler Sjoerd de Boer jaren geleden aan biografieën over Adolf Hitler. Inmiddels is hij, met een uitgebreide website en een boek over de mythes rond de leider van het Derde Rijk, een deskundige te noemen. Deze week verscheen er met Een cadeautje van de Führer een nieuw boek van zijn hand.

De cover van het boek Een cadeautje van de Führer.
Volledig scherm
De cover van het boek Een cadeautje van de Führer. © Just Publishers

Een knalrode cover, gevuld met de beeltenis van Hitler; en een adelaar met swastika boven de titel. De omslag van Een cadeautje van de Führer laat niet bepaald aan de verbeelding over welk onderwerp het 288 bladzijden tellende boek aansnijdt.

Een cadeautje van de Führer, dat klinkt ietwat cryptisch.
,,Het is in elk geval cynisch, je moet ‘cadeautje’ niet al te letterlijk nemen. Het hoort bij één van de hoofdstukken. Op een gegeven moment ontstaat ‘een situatie’ tussen Eva Braun en Adolf Hitler. Eva wil met hem trouwen - mede onder druk van haar vader, die van haar een nette meid wil maken.

,,Maar Hitler wil dat niet. Hij is vaak weg voor politieke reizen, heeft weinig aandacht voor haar. Tot twee keer toe doet ze een zelfmoordpoging. En uiteindelijk krijgt ze van de Führer een klein cadeautje, namelijk een villa. Als je nadenkt over wat je moet doen als je met dit soort volk omgaat, om dit soort cadeautjes te krijgen, is dat op z'n minst cynisch te noemen.’’

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Veenendaal

De Vallei