Wim en Kirsten Beudeker op het dak van hun huis in Veenendaal.
Volledig scherm
PREMIUM
Wim en Kirsten Beudeker op het dak van hun huis in Veenendaal. © Herman Stöver

De uitbouw die niet mocht, maar er wél komt: ‘We zijn in alles tegengewerkt’

VEENENDAAL - De droom van een uitbouw op de woning van de Veenendaalse familie Beudeker leek uiteen te spatten. Juist toen alle deuren gesloten leken, ging er op wonderlijke wijze alsnog één open. ,,Het doet pijn dat de wethouder het woord ‘sorry’ niet over de lippen krijgt.’’

Hoe vaak heeft Wim Beudeker op het dak van de keuken van zijn huis gestaan? Mijmerend, maar later ook vol wanhoop. Want hoe kon het toch gebeuren dat er zoveel gedoe ontstond over het voornemen om de bovenverdieping uit te bouwen?

Zijn gezin met drie dochters was toe aan meer ruimte. Het was tijd de krappe natte cel op de begane grond van de jaren dertig-woning in te ruilen voor een ruimere badkamer.

Stranden in het zicht van de haven

Quote

Ik las het verhaal in de krant en dacht: Dat is wel heel erg schrijnend.

Han ter Maat

Maar het aanvragen van de benodigde vergunning leek uit te lopen op een deceptie. Wim (43) en zijn vrouw Kirsten (41) deden alles goed, maar strandden in het zicht van de haven. Ze checkten vooraf alles netjes diverse malen. Geen punt, zo kregen zij en de tekenaar van hun plan meerdere malen te horen van Veenendaalse ambtenaren.

Maar de aanloop duurde wat langer dan verwacht en het bestemmingsplan voor hun buurt was toe aan een update. Uitgerekend drie weken voordat de vergunning werd aangevraagd, sprongen alle seinen onverwacht op rood.

Het heeft de Beudekers slapeloze nachten gekost. Ze deden hun verhaal eerder in de Gelderlander. Het weerwoord van de gemeente Veenendaal toen: Vervelend, maar regels zijn regels.

Net toen Wim en Kirsten hun droom vaarwel hadden gezegd, was daar een mailtje van Han ter Maat. Of de Wageninger eens naar de zaak mocht kijken. ,,Ik las het verhaal in de krant en dacht: Dat is wel heel erg schrijnend.’’ Ter Maat (68), voormalig hoofd Ruimtelijke Ordening van de gemeente Arnhem én oud-wethouder in Wageningen en nu zelfstandig adviseur, kreeg carte blanche.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Veenendaal

De Vallei