ter illustratie
Volledig scherm
ter illustratie © Hollandse Hoogte

Dierenarts Mardou geeft cavia's een tweede kans en vangt ze op

OVERBERG - Dierenarts Mardou van Leuven is aan huis in Overberg een caviaopvang begonnen. De dieren worden net zo lang verzorgd tot een nieuw baasje zich meldt.

„Ik denk dat hij de vrouwtjes ruikt. Deze meneer begint geslachtsrijp te worden. Ik ga er straks even een hekje tussen zetten. Hij wordt me iets te fanatiek”, zegt Mardou van Leuven, mede-eigenaar van Dierenkliniek Veenendaal, terwijl ze naar een van de cavia's kijkt die uit het 'mannenverblijf' is ontsnapt.

De dierenarts staat in een afgeschermde ruimte in haar tuin waar vijf cavia's verblijven. Drie vrouwtjes in het ene hok en de twee mannen in het andere. Sinds twee weken heeft Van Leuven, die veertien jaar dierenarts is, een caviaopvang aan huis in Overberg.

„Een groot deel van de mensen zorgt goed voor dieren en neemt zijn verantwoordelijkheid, maar er is ook een deel dat eigenlijk geen beest wilde. Hun kind wilde er bijvoorbeeld één, maar zorgt er dan niet meer voor.”

Inslapen
En als cavia's dan ziek worden en er een rekening moet worden betaald, wil een aantal het liefst van de dieren af. Van Leuven: ,„Ik laat ze niet inslapen. Dat doe ik per definitie niet. Dus een caviaopvang is dan vaak een optie. Het dier krijgt een tweede kans.”

Stichting Cavia, die jaarlijks 3.000 tot 4.000 cavia's opvangt, raadde de dierenarts in Overberg aan om een opvang te beginnen. Via deze organisatie zijn de cavia's bij Van Leuven geplaatst.

„Ik heb altijd cavia's gehad. Ik belde met de stichting en zei dat ze me er acht konden geven die niemand wilde hebben. Gaandeweg vroegen ze of ik het niet leuk zou vinden om dieren op te vangen. Ik heb de ruimte en twee kleine kinderen die het superleuk vinden. Als dierenarts kan ik de beesten meteen verzorgen en helpen.”

Als een cavia in haar opvang ziek wordt of is, worden de medicijnkosten betaald door Stichting Cavia. De uren die de medewerkers van Dierenkliniek Veenendaal in de cavia's stoppen, doen ze op vrijwillige basis. ,„We rekenen alleen de materiaalkosten.”

Van Leuven is ook een caviaopvang begonnen, omdat ze iets met haar kennis wilde doen. Tegelijkertijd leert ze bij. „Ik zie hier het gedrag en de interactie. Ik zet een aantal cavia's bij elkaar en zie welke wel en welke niet met elkaar kunnen opschieten. Er is een bepaalde hiërarchie. Ik heb jaren cavia's gehad, maar nog niet van die grote groepen. Dat is anders.”

De dierenarts is medevoorzitter van de werkgroep Bijzondere Dieren, waar cavia's ook onder vallen. Elk dier heeft zijn charme, vindt ze. Ook de cavia. „Ze hebben een hoog knuffelgehalte. Dat knorren en dat nieuwsgierige; dat is superleuk. Ze zijn aaibaar. Bijten doen ze bijna nooit.”

Voorlezen
Ook het dochtertje van de dierenarts brengt graag tijd met de knaagdieren door. Vaak leest ze de cavia's een stuk tekst voor, zodat ze aan mensenstemmen wennen.

Naast cavia's heeft Van Leuven ook twee konijnen zonder tanden, een duif, schapen, een groep kippen en een papegaai die via een herplaatsstichting bij Van Leuven is gekomen. De papegaai houdt van menselijk gezelschap en Van Leuven brengt haar onder de mensen. „Ik neem haar deze week mee naar een feestje, denk ik.”

De arts benadrukt dat haar dierenpraktijk niet gezien moet worden als een dumpplaats voor dieren. De eerste verantwoordelijkheid ligt bij de eigenaar, vindt ze.

Het doel van de caviaopvang bij Van Leuven is om de dieren tijdelijk op te vangen en nieuw baasje voor ze te zoeken. „Mensen die dieren uit een opvang halen, zijn gemotiveerde mensen. Maandag kwam er bijvoorbeeld een meisje helemaal uit Rotterdam met de trein om twee cavia's in Veenendaal te halen. Dan denk ik: als je dat doet, heb je er écht wat voor over.”

Volledig scherm
© Herman Stöver

In samenwerking met indebuurt Veenendaal

De Vallei