Volledig scherm
Het Dak van de Markt in Veenendaal. © Herman Stöver

Door aanslagen geteisterd café kan na weekend weer open; Veenendaal verlengt sluiting Het Dak van de Markt niet

VEENENDAAL - Het door geweld geteisterde café Het Dak van de Markt in Veenendaal kan na het weekend weer open. De gemeente ziet, op basis van de openbare orde en veiligheid, ‘geen reden tot verlenging van de sluiting’ die de burgemeester eerder oplegde.

Dat is de uitkomst van overleg tussen gemeente, politie en Openbaar Ministerie eerder deze week. Eerst sloot de gemeente Veenendaal de kroeg al voor vier dagen en vervolgens voor nog eens tien dagen.

Op 18 oktober besloot burgemeester Gert-Jan Kats het café een maand dicht te houden: hij vond het vanwege de openbare orde en veiligheid geen goed idee dat de zaak de deuren weer zou openen. Ook hadden politie en Openbaar Ministerie tijd nodig om onderzoek te doen naar alles wat er rond het café is gebeurd.

Meerdere bedreigingen

Binnen een maand tijd waren er meerdere bedreigingen aan het adres van Het Dak van de Markt en de eigenaar. Zo werd midden september een molotovcocktail door de ruit van het café gegooid.

Ruim een week later hing aan de deur een plastic tasje met een handgranaat erin. Het Openbaar Ministerie heeft een beloning van 15.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt naar de daders.

De intimidatiepogingen blijven niet beperkt tot het café. Een bestelbus van het lachgasbedrijf van de uitbater van het café werd in brand gestoken. In de ijssalon van zijn broer werd brandgesticht. Bij Het Dak van de Markt zelf vonden vorig jaar ook al bedreigingen plaats. De kroeg werd tweemaal beschoten, bij een andere poging weigerde het wapen.

Eind oktober werd er in opsporingsprogramma Opsporing Verzocht aandacht besteed aan de reeks incidenten. Er kwamen zeker 30 tips binnen; daarbij werden ook namen genoemd van mogelijke betrokkenen. 

De Vallei