Dit is Veenendaal.
Volledig scherm
PREMIUM
Dit is Veenendaal. © Herman Stöver

Een affront als front

BLOGDit is Veenendaal. Wat? Inderdaad, wat is Veenendaal? ‘Dit is Veenendaal’ is de nieuwe campagne om Veenendaal op de kaart te zetten. Ze doen wel iets slims. Niet praten over mensen die komen en gaan (zeg maar de toerist) maar mensen die komen en willen blijven. 

Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Jaap Rademaker
Volledig scherm
Jaap Rademaker © Raphael Drent
Quote

Die eerste indruk, die kun je maar één keer maken.

Maar dat is iets voor later. Eerst is er de vraag welke indruk Veenendaal maakt op de toevallige passant. Zeg maar als je er als automobilist langsrijdt. De meeste mensen beleven hun ‘dit is Veenendaal’ momentje als ze over de A12 of de Rondweg-Oost tuffen en Veenendaal door het autoraam aan zich voorbij zien trekken.

Ooit was de autoboulevard van Veenendaal een showroom van de stad. Nu probeert de goegemeente aan de noordkant van de A12 hip, modern en architectonisch cool te wezen. Die eerste indruk, nietwaar, die kun je maar één keer maken. 

Begin van deze eeuw begon de aanleg van de Rondweg-Oost. Bij bedrijventerrein Nijverkamp liep de weg langs de achterkant van bedrijven. Wie veel met de trein reist, weet dat de achterkant van de stad meestal niet het meest fraaie visitekaartje oplevert. Bij de plannen voor de Rondweg-Oost waren toen een paar slimmeriken die zeiden dat bedrijven zich eigenlijk om moesten draaien. Een goed idee en een keuken- en sanitairbedrijf maakte een pracht van een gevel langs de weg.

Het was echter verspilde moeite, weinigen volgden dat voorbeeld. De bedrijven tonen vooral onflatteuze achterkanten in plaats van pronte voorgevels. Met als dieptepunt een afvalbedrijf wiens spuuglelijke achterkant eigenlijk een dikke middelvinger is waarmee je het liefst je eigen ogen uitsteekt om dat visuele affront niet te hoeven zien. Ook dit is Veenendaal.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Veenendaal

De Vallei