De raadszaal van Veenendaal
Volledig scherm
PREMIUM
De raadszaal van Veenendaal © Herman Stover

Een mooi middel tegen woordvervuiling

BLOGOoit hadden we in de Veenendaalse flat waar ik woon, een stortkoker. Daar kon iedereen zijn afval in gooien en als je hoog woonde, kon je met een weldadige klap het vuil - al dan niet verpakt - te pletter horen vallen in de grote container eronder.

Vallei blogt
Journalisten van de redactie Vallei van De Gelderlander schrijven over wat hen bezighoudt en opvalt.

Jaap Rademaker
Volledig scherm
Jaap Rademaker © Foto Raphael Drent
Quote

Een pasje minder is altijd prettig voor een goed gemoed.

Scheiden was toen iets dat op huwelijken betrekking had, niet op afval. Scheiden doet tegenwoordig iedereen. Afval, om misverstanden te voorkomen. De stortkoker is al jaren geleden dichtgetimmerd. Met een pasje open je tegenwoordig de ondergrondse container voor het restafval.

Kost wel iets maar dan heb je ook wat. Ernaast een andere stortkoker voor papier. Gratis. Iedere week op de parkeerplaats een berg met oranje pmd-zakken. Ook gratis. En straks misschien ook nog een speciale zuil voor etensresten.

Maar het is niet altijd feest. Dan ligt er weer een vuilniszak naast de afvalcontainer in plaats van erin omdat iemand geen 160 eurocenten af wil tikken. Ergerlijk en da's niet goed voor het gemoed en het hart.

In Utrecht kennen ze die ergernis ook, het plan daar is om de afvalcontainers in de stad open te zetten. Afschaffen dus, die pasjes. Een pasje minder is altijd prettig voor een goed gemoed. Scheelt weer wat keuzestress bij het pasjes proppen in de portemonnee.

Donderdagavond was ik bij de gemeenteraad in Veenendaal en zag ik de raadsleden klooien met pasjes. Die hebben ze tegenwoordig nodig om de microfoons te activeren voordat ze hun woord konden doen. Het werd weer een latertje. Veenendaals gebruik: uren oreren om het oreren.

Misschien is het een idee om de raadsleden voortaan ook te laten betalen per keer dat ze in de microfoon praten. Lijkt me een mooi middel tegen woordvervuiling.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Veenendaal

De Vallei