De fractie van Forum voor Democratie in de Provinciale Staten van Utrecht. De partij doet vooralsnog niet mee aan de coalitievorming.
Volledig scherm
De fractie van Forum voor Democratie in de Provinciale Staten van Utrecht. De partij doet vooralsnog niet mee aan de coalitievorming. © Angeliek de Jonge

Forum voor Democratie buiten bestuur provincie Utrecht om klimaat

UTRECHT - Forum voor Democratie (FvD), de grote winnaar van de Statenverkiezingen, krijgt waarschijnlijk niet één zetel in het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht.

Er zijn volgens informateur Bram van Ojik (GroenLinks) zes politieke partijen die samen het bestuur kunnen vormen. Daar zit Forum voor Democratie niet bij. De partijen zijn GroenLinks, VVD, CDA, D66, PvdA en de ChristenUnie.

In deze eerste selectie is volgens Van Ojik geen plek voor FvD, vanwege het klimaatstandpunt van deze partij. Forum is tegen de gewenste plaatsing van nieuwe windmolens en aanleg van zonneweides.

,,Binnen de groep van de zes genoemde partijen is dat een excentrisch standpunt'', aldus de informateur. ,,Op grond daarvan doet Forum nu niet mee. Overigens kan op andere punten wél met Forum zaken worden gedaan. Geen van de partijen heeft dan ook op voorhand Forum uitgesloten als gesprekspartner.”

Brede verkenning

Bram van Ojik is op initiatief van GroenLinks op 22 maart als informateur aan de slag gegaan. Hij is bezig met een zogenoemde ‘brede verkenning’ onder de politieke partijen. Dit gebeurt ‘op basis van zowel inhoud, onderlinge relaties als proces’. Hiermee willen Provinciale Staten in beeld krijgen wat partijen bindt en waar een gemeenschappelijke basis ligt, maar ook waar spanning zit.

Na afronding van deze verkenning zal de informateur met een openbare rapportage zijn bevindingen, conclusies en een advies voor het vervolg aan Provinciale Staten uitbrengen. Het streven is om dit proces uiterlijk 12 april met de openbare bespreking van zijn rapportage af te ronden. ,,Maandag ga ik verder praten met de zes partijen. Mijn doel is om aan het einde van die week te kunnen rapporteren welke van deze zes partijen het nieuwe college van Gedeputeerde Staten van Utrecht willen gaan vormen.’’

De afgelopen vier jaar werd de provincie bestuurd door D66, GroenLinks en VVD. Bij de Statenverkiezingen van 18 maart jongstleden kreeg D66 te maken met een fors verlies van 4 zetels (nu nog 5 over).

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Veenendaal

De Vallei