Gekantelde vrachtwagen op A12 tussen Ede en Veenendaal is weg, snelweg na bijna vijf uur weer open

update | VIDEOEDE - De snelweg A12 is vanmiddag kort voor 14.00 uur afgesloten tussen Ede en Veenendaal. Oorzaak is een gekantelde vrachtwagen die pontificaal op de weg ligt in de richting Utrecht. De weg is bijna vijf uur later, om 18.45 uur, weer vrijgegeven. Wel is er nog altijd één rijstrook afgesloten omdat de berm gerepareerd moet worden. 

De chauffeur zou lichtgewond zijn geraakt bij de crash. Onderzocht wordt hoe het voertuig, dat was geladen met spuitbeton (poeder), van de weg kon raken. Rijkswaterstaat  meldde rond 16.30 uur dat de vrachtwagen weer overeind stond, maar dat de berging ‘zeker nog tot in de avond’ zou gaan duren. 

Het ongeluk  is gebeurd even voorbij het knooppunt Maanderbroek, de verbinding tussen de snelwegen A12 en A30 richting Barneveld.

Verkeer dat achter de geschaarde combinatie stond, werd teruggeleid richting de aansluiting met de A30. Weggebruikers vanuit Duitsland, de Achterhoek en Arnhem met bestemming Utrecht kregen het advies bij het knooppunt Waterberg bij Arnhem de A50 te nemen en via Apeldoorn over de A1 naar het westen te rijden. 

Veel files rond Ede en Veenendaal

Rond de spits zorgde de afsluiting voor veel problemen in en om Ede. Verkeer vanuit Ede naar de A12 reed vanaf de Keesomstraat al in de file. Ook op de A30 richting knooppunt Maanderbroek stond het vast. Sluipverkeer zorgde voor files op de omliggende wegen. 

Hulpdiensten bij de gekantelde vrachtwagen op de snelweg A12 tussen Ede en Veenendaal.
Volledig scherm
Hulpdiensten bij de gekantelde vrachtwagen op de snelweg A12 tussen Ede en Veenendaal. © Luke Beens/Persbureau Heitink

In samenwerking met indebuurt Veenendaal

De Vallei