Gelderse bouwvakkers op Malieveld: ‘Ook Snollebollekes krijgt de stemming er niet echt meer in’

Video/LIVEVEENENDAAL/ DEN HAAG - Gelderse actievoerders uit de bouwsector zijn massaal onderweg naar het Malieveld in Den Haag om te protesteren tegen de strenge stikstof- en PFAS-regels die de bouw al maanden verlammen. Ze zorgen voor lange files op de snelwegen en naderen Bodegraven.

De stoet vertrok vanochtend rond 05.45 uur en wordt alsmaar groter door invoegende deelnemers. Het overige verkeer sijpelt maar mondjesmaat langs de vrachtwagens, shovels en tractoren die zo'n 20 kilometer per uur rijden.

De deelnemers probeerden zoveel mogelijk rijbanen te bezetten, maar werden soms door de politie teruggefloten. Meerdere linksrijders hebben - zo wordt over het ‘bakkie’ verteld - al een laatste waarschuwing gehad.

‘Er zijn kentekens opgeschreven’, zo klinkt het. De eigen kolonneleiding houdt het gevolg streng in het gareel. Wie capriolen uithaalt, kan direct een belletje verwachten waarin wordt gezegd te stoppen. 

‘Waardeloos slecht georganiseerd door politie’

Hendrik-Jan van de Kaa uit Renswoude is met de vrachtwagen van zijn werkgever onderweg. Voor het optreden van de politie heeft hij weinig vleiende woorden over.

,,Het is waardeloos slecht georganiseerd vandaag. Ik was er niet bij, maar met die boeren leek het beter te gaan. Moet je kijken hoeveel ‘luxe’ auto's er hier tussen rijden’’, zegt hij vanachter zijn stuur, wijzend op de auto's die de colonne bouwvoertuigen uit elkaar drijven. ,,De politie had  de opritten moeten afsluiten.’’

Dik Bakker uit Voorthuizen zit op de bijrijdersstoel. ,,Ik rij hobbymatig nog op de vrachtwagen’’, bij hetzelfde bedrijf als Van de Kaa. ,,Mijn oudste zoon, ook chauffeur, ging vorige keer met de boeren mee’’, aldus Bakker. 

,,Eerst naar De Bilt, toen naar Den Haag. Heeft ie 9 uur over gedaan, via allerlei binnenwegen.’’ Of de stoet het redt tot het Malieveld, betwijfelt hij. ,,We gaan het zien, ik weet het niet. Maar ik denk dat we niet eens in de buurt komen.’’

2019-10-30 12:59:02 EN HAAG - Bouwvoertuigen op Malieveld voor het bouwersprotest Grond in Verzet. Bouwers en transporteurs demonstreren met shovels en hijskranen tegen het stikstofbeleid. ANP KOEN VAN WEEL
Volledig scherm
2019-10-30 12:59:02 EN HAAG - Bouwvoertuigen op Malieveld voor het bouwersprotest Grond in Verzet. Bouwers en transporteurs demonstreren met shovels en hijskranen tegen het stikstofbeleid. ANP KOEN VAN WEEL © ANP

In samenwerking met indebuurt Veenendaal

De Vallei