Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP XTRA

Georgische bouwvakkers illegaal aan het werk in Veenendaal

updateVEENENDAAL - Bij een controle op een bouwplaats in Veenendaal zijn vier Georgische bouwvakkers aangetroffen die hier niet mochten werken. De Inspectie SZW (Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) vond hier ook verschillende slaapplekken. 

De inspectie vond plaats op 12 oktober en was een samenwerking tussen de gemeente Veenendaal en de politie. Toen zij op de locatie aankwamen vluchtte één van de bouwvakkers. Deze is nog niet terecht. De overige bouwvakkers zijn naar de politie gebracht en verhoord. Hierna werden ze overgedragen aan de vreemdelingenpolitie. 

Illegaal overnachten

De bouwvakkers waren bezig om van een kantoorgebouw een appartementencomplex te maken. Om in Nederland te mogen werken moest er een 'tewerkstellingsvergunning' aangevraagd worden. Dit is niet gebeurd, waardoor de betrokken partijen een boete kunnen verwachten van maximaal 8.000 euro per werknemer. Mogelijk volgen er nog meer boetes, omdat er sprake is van onderbetaling en de 'Arbeidstijdenwet' is overtreden. 

Dit laatste wordt verwacht, omdat de Georgische werknemers ook op de werkplaats sliepen. De politie trof namelijk op de bovenste verdieping vijf matrassen aan. Of er ook meer dan vier bouwvakkers illegaal op de werkplaats actief waren kan Inspectie SZW geen uitspraak over doen. 

Risico-analyse

De inspectie kwam de illegale werknemers op het spoor door het uitvoeren van een risico-analyse. Aan de hand hiervan bepaalt de inspectie of ze een locatie moet controleren. Het komt namelijk vaker voor dat er Georgische bouwvakkers illegaal in Nederland aan het werk worden gezet.

De bouwwerkzaamheden in Veendenaal werden tijdelijk stilgelegd omdat er veiligheidsrisico's voor werknemers werden geconstateerd.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei