Gert-Jan Kats (SGP) burgemeester Veenendaal

VIDEOVEENENDAAL Gert-Jan Kats wordt de nieuwe burgemeester van Veenendaal. Kats is nu nog burgemeester van de gemeente Zuidplas. 

Daarmee heeft Veenendaal voor het eerst een burgemeester van SGP-huize. Naar verwachting wordt de nieuwe burgemeester van Veenendaal in januari geïnstalleerd. 

Tineke Bette-van de Nadort, namens de gemeenteraad voorzitter van de vertrouwenscommissie: ,,Met de heer Kats hebben we een ondernemende en vernieuwende burgemeester gevonden die voorop wil gaan om de ambities van Veenendaal waar te maken.”

Jongste burgemeester

Gert-Jan Kats is sinds 2010 burgemeester van de Zuid-Hollandse gemeente Zuidplas. Daarvoor was hij zes jaar burgemeester van Liesveld. Kats begon zijn werkzame leven in de financiële wereld.

Voordat hij burgemeester werd, was hij Private Banker bij ING en daarnaast raadslid namens ChristenUnie/SGP in Zeist. Kats is 47 jaar, getrouwd en heeft vier kinderen. De in Hilversum geboren Kats was enkele jaren lang de jongste burgemeester van Nederland toen hij in 2004 begon als burgervader van Liesveld. 

Eervolle voordracht

Kats: ,,Ik ben dankbaar en blij met deze eervolle voordracht. Veenendaal is een energieke stad waar het goed wonen en ondernemen is. Daarnaast is Veenendaal een stevige partner in de regio FoodValley. Ik zie het als een voorrecht om burgemeester te worden van alle Veenendalers.”

Zestien kandidaten meldden zich voor de zomer voor de vacature van Veenendaals burgemeester: dertien mannen en drie vrouwen.  Van de zestien kandidaten zijn drie lid van de PvdA, VVD en het CDA. De SGP en D66 leverden ieder twee sollicitanten, de ChristenUnie, al lange tijd de grootste partij in de Veenendaalse gemeenteraad, slechts één.

De gemeenteraad draagt Gert-Jan Kats nu voor aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. Nadat de nieuwe burgemeester bij Koninklijk Besluit is benoemd, wordt deze naar verwachting in januari beëdigd als burgemeester van Veenendaal.

Volledig scherm
© Frank de Roo

‘De beste kandidaat’

Voorzitter Dick Both van de Veenendaalse SGP is blij met de nieuwe burgemeester en niet alleen omdat die van de SGP is. ,,Hij was de beste kandidaat. Een jonge en moderne burgemeester, dat is wat Veenendaal nodig heeft.. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij al heel wat vlieguren gemaakt als burgemeester. Het is een stabiele en verbindende burgemeester.” 

Veenendaal zat sinds 13 september 2017 zonder ‘echte’ burgemeester. Toen stapte Wouter Kolff over van Veenendaal naar Dordrecht waar hij burgemeester werd. Piet Zoon neemt sinds 21 september 2017 de honneurs waar in Veenendaal als waarnemend burgemeester. Veenendaal heeft de reputatie van biblebeltgemeente maar zowel Zoon als Kolff zijn van VVD-huize. Daarvoor regeerden sinds de Tweede Wereldoorlog burgemeesters van CDA-huize het dorp, inclusief enkele ARP’ers. De enige uitzondering was Pieter Rombouts die namens de PvdA in 2003 ruim een jaar waarnemend burgemeester van Veenendaal was.

Profielschets

In de profielschets stond dat de nieuwe burgemeester onder andere betrokken moet zijn, ambitieus, daadkrachtig, slagvaardig en vooruitstrevend, moet een verbinder zijn en een luisterend oor hebben. De voorkeur ging uit naar weer een jonge burgemeester. ,,Eigenschappen die bij uw profiel passen, zijn fris en modern, met gezag en uitstraling, verbindend en duidelijk.’’ 

Met de 47-jarige Kats is het gelukt om een relatief jonge burgervader aan te trekken. Ook werd gezocht naar een burgemeester die online actief is en een scherp oog heeft voor trends en ontwikkelingen. Kats gebruikt Twitter als zijn podium. In 2014 besloot hij tot de verkiezingen echter een twitterpauze in te lassen. Het was toen een bewuste keuze van de burgervader van Zuidplas. ,,In deze verkiezingstijd kunnen en worden uitspraken van mij politiek gebruikt, geïnterpreteerd en soms verkeerd opgevat,’' zei Kats desgevraagd.

Via het internetmedium lokt elke uitspraak van Kats altijd wel een reactie op. Kats was in 2012 nog ‘twitterkoning’ van Zuid-Holland. Geen burgemeester twitterde meer dan hij.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei