Volledig scherm
Parkeergarage Tricotage. © DG

Gratis parkeren op zaterdag in Veenendaal

VEENENDAAL - Bezoekers van het centrum van Veenendaal parkeren vanaf zaterdag 14 november ruim een jaar lang op zaterdag gratis hun auto op de parkeerterreinen die in bezit zijn van de gemeente. Een voorstel van de ChristenUnie en 4 andere partijen werd donderdagavond door een meerderheid van de gemeenteraad omarmd.

De vrijstelling geldt niet voor de parkeervoorzieningen die in handen zijn van commerciële partijen. De gemeente is verantwoordelijk voor zo'n 40 procent van de ongeveer 2.000 parkeerplaatsen in het centrum.

Werkdagen

Het parkeertarief op werkdagen gaat intussen opnieuw omhoog. De gemeenteraad stemde in met het voorstel van het college om per 1 januari 2 euro per uur te vragen voor een parkeerkaartje op de terreinen en garages in het centrum. Parkeren op straat is nog wat duurder.

Volgens de CU kost gratis parkeren op zaterdag 80.000 euro per jaar extra. Kritische fracties, waaronder Lokaal Veenendaal, verwachten dat het bedrag veel hoger zal uitvallen. Veenendaal heeft per jaar een tekort van 1 miljoen op het parkeerbedrijf. Wethouder Marco Verloop stelde in de vergadering dat het college snel met een 'drastische maatregel' komt om daar vanaf te komen.

De Vallei