Bovengrondse stroomdraden in Veenendaal
Volledig scherm
Bovengrondse stroomdraden in Veenendaal © Herman Stover

Groen licht op komst voor verkabeling stroomdraden Veenendaal

VEENENDAAL - De Veenendaalse gemeenteraad lijkt bereid om de knip te trekken voor het ondergronds brengen van de hoogspanningslijnen over de stad. Dat is de uitkomst van gesprekken in de raadscommissie van donderdag.

Op 17 oktober moet de gemeenteraad van Veenendaal beslissen of ze maximaal 5,7 miljoen euro wil uittrekken voor het ondergronds brengen van de stroomkabels. De stroomdraden lopen ruim 5 kilometer over zo’n 700 huizen. Bewoners onder de draden maken zich al jaren zorgen over hun gezondheid en de brandweer mag er niet zomaar blussen.

Plannen voor het ondergronds brengen van die leidingen zijn er al jaren, maar de gemeenteraad hikte tegen het prijskaartje aan. Dat lijkt nu veranderd.

Bedrag kan stuk lager uitvallen

Volgens wethouder Engbert Stroobosscher kan het bedrag nog een stuk lager uitvallen. Volgens de laatste schattingen van netbeheerder Tennet zouden de kosten voor Veenendaal rond de 4,6 miljoen euro bedragen. Daarnaast is er nog een goede kans dat de provincie Utrecht een deel van die kosten op zich neemt, aldus Stroobosscher.

Wanneer de gemeenteraad donderdag het groene licht geeft, betekent dat nog niet dat er gelijk begonnen kan worden. De verwachting is dat het twee tot drie jaar gaat duren voordat er ook echt gegraven gaat worden.

In samenwerking met indebuurt Veenendaal

De Vallei