Volledig scherm
PREMIUM
Winnares Hanneke is Nederlands kampioen bloemschikken. © Nico Alsemgeest

Hanneke in Veenendaal tot de beste bloemist van Nederland verkozen

VEENENDAAL - De Schipluidense Hanneke Frankema is op het NK Bloemschikken in Veenendaal Nederlands kampioen bloemschikken geworden. Zij heeft hiermee elf andere professionals achter zich gelaten. 

,,Het niveau ligt heel hoog. Hier doen geen bloemisten van een winkel om de hoek aan mee, maar echt mensen die de hele wereld over vliegen voor grote shows.” Door haar winst won de 36-jarige Frankema een bokaal en heeft ze zich gekwalificeerd voor het Europees Kampioenschap in 2020 in Polen.

Het leven van freelance-bloemist Frankema staat volledig in het teken van bloemen. ,,Regelmatig ga ik naar China, Rusland en andere verre landen, maar ook in Nederland geef ik vaak workshops en shows.” Ze ziet grote verschillen tussen bloemenland Nederland en de rest van de wereld. ,,In het buitenland zijn mensen vaak echt fan. Ik moet daar zelfs handtekeningen uitdelen en mensen willen met mij op de foto. In Nederland zijn we een klein beetje verwend, omdat bloemen hier heel gewoon en goedkoper zijn. Mensen zijn hier een stuk nuchterder.”

Voor het NK in Veenendaal moesten de deelnemers vijf opdrachten vervullen. ,,Bij het NK moet je vernieuwend zijn. Daarom heb ik voor een van de opdrachten een kroonluchter van karton gemaakt”, vertelt Frankema. ,,Dat heb ik nog nooit eerder gezien in de bloemenwereld.” Deze opdracht mochten de deelnemers thuis voorbereiden. ,,We kregen een stof van de jury, een lelijke witte katoenen stof.” In plaats van het weg te stoppen in een hoekje, heeft Frankema juist meer van de stof bijgekocht.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei