Volledig scherm
Hoogspanningsdraden, zoals hier in de Rietzanger, zijn al jaren veel Veenendalers een doorn in het oog. © Peter Kuhl

Hoogspanningskabels blijven boven bedrijventerrein Veenendaal hangen

VEENENDAAL - De plannen in Veenendaal om de hoogspanningslijnen in Veenendaal ondergronds te gaan brengen, gelden niet voor de stroomdraden boven bedrijventerrein Nijverkamp. Te kostbaar en waarschijnlijk te complex, meldt het college van B en W.

Wethouder Engbert Stroobosscher van Veenendaal presenteerde woensdag een voorstel om 5,7 miljoen euro uit te trekken voor het ondergronds brengen van de stroomdraden van Veenendaal. Als de gemeenteraad daar mee akkoord gaat, kan Veenendaal de opdracht geven om de leidingen ondergronds te brengen.

In Veenendaal staan zo'n zevenhonderd woningen onder die stroomdraden. Die kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid en de brandweer mag er niet zomaar blussen. Bovendien kan er onder de stroomdraden niet zomaar gebouwd of verbouwd worden.

Als de gemeenteraad in oktober ‘ja’ zegt, kan de opdracht gegeven worden om die draden ondergronds te brengen, ook wel verkabeling genoemd. Stroobosscher verwacht dat de klus dan binnen vijf jaar geklaard kan zijn. Veenendaal is dan wel afhankelijk van hoe snel Tennet aan de slag kan.

Nijverkamp valt buiten de plannen

Het bedrijventerrein Nijverkamp valt echter buiten de plannen. Daar blijven de stroomdraden boven de bedrijven hangen. Het gaat om een tracé van 1,6 kilometer. De gemeente heeft daarvoor het geld niet. Veenendaal hoeft slechts maximaal 5,7 miljoen euro te betalen voor het ondergronds brengen van stroomdraden boven woningen. Dat is 20 procent van de wettelijke kosten, de rest betaalt het Rijk.

Die vergoeding geldt niet voor de leidingen boven Nijverkamp. Als Veenendaal die ook ondergronds wil brengen, moet de gemeente dat volledig zelf betalen. Veenendaal heeft laten berekenen dat de kosten - op zijn goedkoopst - rond de 3,8 miljoen euro per kilometer kosten. De verkabeling van het bedrijventerrein zou dan zo'n 6 miljoen euro kosten. 

Te duur

‘Om deze financiële reden is verkabeling van dit deel verder buiten beschouwing gelaten en ook niet nader onderzocht', laten B en W weten. B en W zeiden in mei 2018 nog dat ze mogelijkheid om de hoogspanningslijn boven bedrijventerreinen ook ondergronds te brengen, zou onderzoeken.

Er zit ook nog een andere adder onder het gras. Aan de noordzijde van het bedrijventerrein liggen twee bijzondere natuurgebieden; de Hel en de Blauwe Hel. Dat maakt verkabeling complex in dit gebied en het is nog maar de vraag of hiervoor toestemming gekregen kan worden.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei