In dit bouwdorp in Veenendaal is de wesp gevaarlijker dan de spijker

VEENENDAAL - De hoeveelheid hout is goed. Het weer is goed. Alleen de wespen zijn dit jaar een kleine plaag op het jaarlijkse bouwdorp van Veenendaal.

Rond de 800 kinderen vermaken zich deze week weer op het jaarlijkse bouwdorp naast het Stadspark. Meer kunnen er ook niet op, de feestweek voor de kinderen was dit jaar al binnen twee dagen uitverkocht.

Wespen zijn dit jaar de grootste plaag op het Veenendaalse bouwdorp. ,,Een heel verschil met vorig jaar’’, aldus Saskia van de Graaf, voorzitter van het bouwdorp. Ook de kinderen zelf hebben er last van, zoals Jesper (10) vertelt. ,,Er zitten er wel heel veel, erg irritant.’’ 

Het bouwdorp in Veenendaal.
Volledig scherm
Het bouwdorp in Veenendaal. © Herman Stöver

Honderd ton hout

De EHBO heeft het dan ook drukker met wespensteken dan met spijkers die per abuis in vingers belanden, hamers die handen raken en houten pallets die op voeten vallen. ,,Veel kinderen met wespensteken, maar na een behandeling en een snoepje is het leed wel weer geleden’’, aldus een medewerkster van de EHBO. ,,We hebben ook wat extra wespenvallen uitgezet op een plek waar per abuis allemaal limonade op de grond was beland.’’

Honderd ton hout lag er klaar voor de scholieren van de basisschool. ,,Vandaag was het wat warm, maar we zijn blij dat we dit bouwdorp niet in de hittegolf hebben. Nu is het ideaal voor de kinderen", aldus Van de Graaf. Met dat hout werden weer de mooiste creaties gemaakt. Zonder ouders, want die mogen niet op het terrein komen.

Wielerklassieker

Het thema dit jaar is Veenendaal over honderd jaar, en de honderdjarige woningcorporatie Patrimonium heeft daarom deze week een speciale stand op het bouwdorp waar de kinderen zelf kunnen leren bouwen. Met begeleiders van Patrimonium die tips geven. 

Woensdag is er een speciale fietsdag op het bouwdorp. Dan is de wielerklassieker Veenendaal-Veenendaal en kinderen van het bouwdorp gaan dan met een versierde fiets naar het centrum. Niet alleen is er een prijs voor de mooiste fiets, ook mogen de kinderen over de finish rijden nadat de echte wielrenners daar hun eerste doorkomst hebben gehad. 

Volledig scherm
© Herman Stöver
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Veenendaal

De Vallei