De opgeblazen Vaartbrug in 1945.
Volledig scherm
De opgeblazen Vaartbrug in 1945. © Gemeentearchief Veenendaal

Informatieborden in centrum geven beeld van Veenendaal in oorlogstijd

VEENENDAAL - Hoe zag Veenendaal er uit tijdens de Tweede Wereldoorlog? Vijf informatieborden geven sinds vandaag een blik op het Veenendaalse verleden.

De vijf borden met verhalen uit de Tweede Wereldoorlog zijn donderdag op betekenisvolle punten in Veenendaal onthuld. Met het plaatsen van de informatieborden worden verhalen uit de Tweede Wereldoorlog zichtbaar voor alle Veenendalers.

Aanleiding voor het plaatsen van de borden is een voorstel van de gemeenteraad om betekenisvolle punten en bijbehorende verhalen uit de Tweede Wereldoorlog te markeren.

Verhalen van verzet en vernieling

De borden vertellen de verhalen van verzet, hulp aan onderduikers en meer. Ze staan in Veenendaal aan de Hoofdstraat 10, Hoofdstraat 106, Kerkewijk 67, Tuinstraat 133 (het tegenwoordige Downtown) en bij de J.H. van Schuppenbrug (vroeger bekend als de Vaartbrug).

Zo vertelt het informatiebord over de Hoofdstraat 10 het verhaal van schoenmaker Barend van Doorn die daar met zijn gezin woonde. Zijn zoon Tom en verloofde Nonny van den Bosch maken deel uit van verzetsgroep Albrecht. Op dit adres werd veel geheime informatie afgeleverd en vervolgens weer doorgegeven.

Opgeblazen Vaartbrug

De Vaartbrug over het Omleidingskanaal was een belangrijke verbinding tussen het noorden en zuiden van Veenendaal. Op 6 mei 1945 werd de brug opgeblazen waardoor het noorden en zuiden van Veenendaal van elkaar afgesneden raakten. Het zuiden van Veenendaal moest hierdoor een dag langer op de bevrijding wachten.

De Hoofdstraat 10 in Veenendaal.
Volledig scherm
De Hoofdstraat 10 in Veenendaal. © Privécollectie familie Van Doorn.

In samenwerking met indebuurt Veenendaal

De Vallei