Volledig scherm
De actie voor Jan van Sywert van Lienden. © Eigen foto

Inzameling voor ‘SinterJan’ die bonus misloopt; wildvreemden bieden hulp aan

updateVEENENDAAL - Het verhaal van Jan uit Veenendaal die zijn bonus in moet leveren, maakt veel los op social media. Wildvreemden en bekende Nederlanders willen iets voor hem doen. Zelfs het beschimpte UWV baalt van de gevolgen voor Jan.

Zo is DWDD-gast Sywert van Lienden een actie gestart onder de hashtag #sinterjan, die weer de steun krijgt van Tweede Kamerlid Jasper van Dijk van de SP.

De 32-jarige Veenendaler krijgt binnenkort een bonus bij de supermarkt waar hij werkt omdat hij daar jubileert. Maar dat bedrag mag hij direct inleveren vanwege zijn Wajong-uitkering. 

Dat schoot zijn bewindvoerder, Kees den Oudendammer uit Veenendaal, in het verkeerde keelgat. Hij stuurde een ingezonden brief. ,,Daar krijg ik veel reacties op, veel mensen willen iets voor hem doen", vertelde hij woensdag.

Actie voor Jan
Het verhaal van Jan roept veel reacties op. Zo is Sywert van Lienden een actie begonnen om geld in te zamelen voor Jan die van zijn bonus graag een laptop of tablet wil kopen voor zijn grote hobby: treinen. 

Van Lienden, politiek activist en spreker, heeft opgeroepen om op deze 5 december geld in te zamelen voor Jan onder de noemer #sinterjan. ,,Het voelde onrechtvaardig, aan de ene kant heb je dat verhaal met die wachtgeldregelingen in Den Haag en dan heb je zo'n hardwerkend iemand die dan een bonus misloopt.”

Van Lienden constateert dat mensen als Jan goud waard zijn voor een supermarkt. ,,Daar is wat vaker verloop onder personeel maar iemand als Jan werkt er al jaren en het zijn vaak de hardste werkers." Reden voor de oud-Rhenenaar om een actie te beginnen. ,,Het is wel belangrijk om uit te zoeken hoe we het zo kunnen doen dat het geld ook bij Jan belandt. Dat we hem bijvoorbeeld een laptop in bruikleen kunnen geven. Geenstijl helpt mee, zij hebben een bedrijfsrekening beschikbaar gesteld waar mensen kunnen doneren.”

Oud-fractievoorzitter Coby van den Heuvel van D66 in Veenendaal reageert op Twitter: Serieus? Dat moeten we niet willen.’

Rianne Meijer, werkzaam voor andere het blad Linda, heeft zelfs een gedichtje gemaakt op Twitter: Jan doet al jaren enorm zijn best maar zijn feestje wordt door het UWV verpest. Doneer allemaal vooral wat geld. Voor een laptop voor deze held.

Ook Jan Breur van de Veenendaalse SP uit kritiek. ‘Bij een jubileum hoort een cadeautje. Dat is de menselijke maat’, meldt hij op twitter en op de site van de SP Veenendaal

‘Als instanties vervolgens die cadeautjes afpakken, is de menselijke maat ver te zoeken. Als de wet vereist dat cadeautjes worden afgepakt, is de wet onfatsoenlijk. Hoog tijd voor verandering!’, aldus Breur.

UWV baalt ook

Nogal wat mensen vallen over het UWV heen, en vooral op Facebook is de kritiek soms hard. Woorden als walgelijk en ‘schooiers’ vliegen over social media maar die uitkeringsinstantie kan er zelf niets aan doen, meldt een woordvoerder. 

,,De regeling kan helaas een vervelende uitwerking hebben zoals in dit geval", vertelt een woordvoerder van het UWV. ,,Er ligt een voorstel in de Eerste Kamer dat misschien een oplossing kan bieden voor hem. In het voorstel is een nieuwe uitkeringsregeling vormgegeven waarbij extra inkomsten, zoals een bonus, leiden tot een hoger inkomen.” 

Het UWV heeft uitgezocht hoe het zit als een bonus in natura wordt uitbetaald. ,,Ook voor loon in natura is de werkgever verplicht om dit conform de regels van de Belastingdienst aan te geven wat de waarde van dit loon in natura is en dit bedrag op te geven in de loonaangifte. Als de werkgever dit loon in natura dan opgeeft in de loonaangifte, dan zien wij dan ook als UWV en moeten het dus ook verrekenen met de uitkering.”

Tweede Kamerlid Jasper van Dijk van de SP - die de actie voor Jan van harte ondersteunt - waarschuwt wel dat een die nieuwe wet niet direct de oplossing is: 

  1. Nog geen aanhoudingen voor bedreigingen café Dak van de Markt in Veenendaal, tipgeld blijft staan

    Nog geen aanhoudin­gen voor bedreigin­gen café Dak van de Markt in Veenendaal, tipgeld blijft staan

    VEENENDAAL - De politie heeft nog geen verdachten aangehouden voor de reeks bedreigingen aan het adres van café Het Dak van de Markt in Veenendaal. Een maand geleden wist de eigenaar zelf de kwestie te bekoelen door een tussenpersoon in te schakelen. Die bemiddelde in een territoriumstrijd tussen rivaliserende criminele groepen waar de uitbater naar eigen zeggen slachtoffer van is geworden.

De Vallei