Volledig scherm
Veel Veenendaalse kinderen gaan dagelijks met een busje naar Ede om daar islamitisch onderwijs te krijgen. Pogingen om in Veenendaal een school te stichten, zijn nog niet gelukt. © Herman Stöver

Islamitische basisschool Veenendaal gaat volgend jaar in de herkansing

VEENENDAAL Een islamitische basisschool in Veenendaal komt er pas op zijn vroegst over een jaar. Een poging om de vestiging van zo'n school weer op de agenda te krijgen, strandde donderdag in de gemeenteraad. Maar die nam wel een voorstel aan om een nieuwe aanvraag beter te begeleiden.

In Veenendaal zijn er een kleine tweehonderd kinderen die dagelijks naar Ede gaan om islamitisch onderwijs te krijgen op de basisschool Al Amana. Het schoolbestuur, Stichting Ede voor Islamitisch Onderwijs, poogde dit jaar opnieuw om ook in Veenendaal een school te stichten. En weer ging het niet goed met de aanvraag. B en W van Veenendaal en de school verschilden van mening of de aanvraag wel in orde was en op tijd was binnengekomen.

Dat moet maar eens afgelopen zijn, besloot een meerderheid in de Veenendaalse gemeenteraad afgelopen donderdag. Op initiatief van D66 werd een voorstel aangenomen waarbij het college op werd geroepen om de volgende keer zorg te dragen voor een constructief gesprek, zodat er straks een goede aanvraag ligt die opgenomen kan worden in het jaarlijkse scholenplan van Veenendaal. D66 verwees daarbij naar de Diversiteitsraad die al eerder aan het college een  om actief mee te werken en de mogelijkheid voor lslamitisch basisonderwijs te vergroten.

Het voorstel kreeg de steun van ChristenUnie, ProVeenendaal, CDA, Denk, GroenLinks en SP.

Op en neer naar Ede

Momenteel reizen 175 Veenendaalse leerlingen elke dag op en neer naar Ede, waarvan een deel met gesubsidieerd taxivervoer. Zo’n 60 staan er nog op de wachtlijst, aldus de school. Volgens B en W  van Veenendaal kan de school niet aannemelijk maken dat ze het benodigde minimum aantal leerlingen (318) over vijf jaar haalt.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei