Maud Smit (11) is de eerste kinderburgemeester van Veenendaal
Volledig scherm
PREMIUM
Maud Smit (11) is de eerste kinderburgemeester van Veenendaal © Gemeente Veenendaal

Kinderburgemeester: meer dan een symbolische functie

VEENENDAAL - Maud Smit, leerlinge van de Montessorischool Aan de Basis, is de allereerste kinderburgemeester van Veenendaal. Donderdagavond werd zij officieel benoemd. Gemeenten benoemen steeds vaker een kinderburgemeester. 

Vorige week werd Mats van Leersum benoemd tot kinderburgemeester van Wageningen. Ede heeft sinds een jaar zelfs een kindercollege met naast een burgemeester drie kinderwethouders. Vijf vragen over kinderburgemeesters. 

1. Wat is eigenlijk een kinderburgemeester?
Meestal gaat het om een leerlingen uit groep 7 of 8 van de basisschool, van 11 of 12 jaar oud. In veel gemeenten hebben ze een ceremoniële functie. Ze mogen mee met de echte burgemeester bij de intocht van Sinterklaas of bij de herdenkingen op 4 en 5 mei.

In Veenendaal is het aanstellen van een kinderburgemeester een manier om kinderen meer bij de politiek en de gemeente te betrekken. Door na te denken over hoe je je verkiesbaar stelt, hoe je campagne voert en hoe een kinderburgemeester wordt gekozen, leren basisschoolleerlingen hoe democratie werkt. Het gaat er vooral om dat kinderen meedoen.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Veenendaal

De Vallei