Volledig scherm
Wethouder Engbert Stroobosscher nam in juni vorig jaar fietsend het detectiesysteem in gebruik. © Tamara Reijers

Knipperende lichten voor fietsers slaan aan in Veenendaal

VEENENDAAL - Lampjes op de weg die gaan knipperen wanneer een fietser nadert. Veenendaal deed een proef met dat systeem en dat is goed bevallen. ,,We gaan er mee door", aldus wethouder Engbert Stroobosscher.

In juni vorig jaar begon de gemeente met een proef met het zogenaamde bikescout systeem. Dat gebeurt bij De Monding in Veenendaal-West waar een fietspad een verkeersweg kruist. Fietsers hebben daar voorrang maar krijgen dat niet altijd. Op die plek gebeurden in het verleden regelmatig ongelukken en bijna-ongelukken.

Radarbeelden

Volledig scherm
Het bikescout systeem in Eindhoven © Rene Manders

Het systeem werkt met radarbeelden. Wanneer er een overstekende fietser nadert, gaan op het wegdek van De Monding lampjes knipperen die de automobilist er extra alert op maken dat er een fietser aankomt die voorrang heeft. Begin dit jaar is er ook nog ter plekke een publieksonderzoek gehouden over het fietsdetectiesysteem.

Stroobosscher heeft woensdag laten weten dat het systeem aan De Monding een blijvertje wordt. ,,Het is goed bevallen. Niet alleen fietsers, ook automobilisten geven aan het prettig te vinden. We gaan hier structureel geld voor vrijmaken om het fietsdetectiesysteem daar te handhaven." Of er meer plaatsen komen, hangt af van de financiën. ,,Het is geen goedkoop systeem, je moet het alleen aan laten leggen op plekken waar het nodig is." Twee andere kruisingen van fietspaden en wegen die eerder zijn genoemd als optie, liggen bij de Westerkerk en de Dichterslaan.

Veenendaal-Oost

In Veenendaal-Oost waren er veel klachten uit de buurt over de fietsoversteekplaats aan de Van Essenlaan. Dat is inmiddels opgelost met extra verkeersdrempels en een verlaging van de maximum snelheid. De proef met het fietsdetectiesysteem kostte 35.000 euro. Volgens de gemeente is dat goedkoper dan stoplichten plaatsen. Dat zou voor deze kruising al richting de 125.000 tot 150.000 euro gaan, alle kosten meegerekend.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei