Volledig scherm
Betty Bausch-Polak kreeg de onderscheiding in aanwezigheid van onder andere oud-premier Balkenende en de Rhenense burgemeester Van der Pas. Burgemeester Wouter Kolff (rechts) gaf haar de onderscheiding. © Herman Stöver

Koninklijke onderscheiding voor Betty Bausch-Polak

VEENENDAAL - De 97-jarige Betty Bausch-Polak is maandag in Veenendaal benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Bausch was in Veenendaal ter gelegenheid van de herdenkingsbijeenkomst bij het Kruis op de berg.

Philip de Leeuw, haar man, werd op 20 november 1944 met vijf andere mannen in de buurt van Veenendaal gefusilleerd. Voor hen is een monument opgericht, het Kruis op de berg tussen Veenendaal en Rhenen. Deze maandag was de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst.

Gastlezing
Betty Bausch-Polak was voor de herdenking overgekomen uit Israël en gaf een gastlezing voor leerlingen van het Ichthus College. Die school heeft vier jaar geleden het monument geadopteerd.

In aanwezigheid van onder andere oud-premier Balkenende en de Rhenense burgemeester Van der Pas overhandigde de Veenendaalse burgemeester Wouter Kolff haar de Koninklijke onderscheiding.

Discriminatie
Bausch ontving de onderscheiding voor haar langdurige inzet tegen discriminatie. Over de verschrikkelijke ervaringen die zij tijdens de Tweede Wereldoorlog had, geeft zij gastlessen en lezingen over de hele wereld. Zij heeft het tot haar levenstaak gemaakt om mensen, en vooral de jeugd te laten realiseren dat een complete bevolkingsgroep niet verantwoordelijk mag worden gehouden voor de daden van enkelen van hen.

Voor haar werk werd zij door de Duitse regering eind 2015 onderscheiden met het Bundesverdienstkreuz.

  1. Nog geen aanhoudingen voor bedreigingen café Dak van de Markt in Veenendaal, tipgeld blijft staan

    Nog geen aanhoudin­gen voor bedreigin­gen café Dak van de Markt in Veenendaal, tipgeld blijft staan

    VEENENDAAL - De politie heeft nog geen verdachten aangehouden voor de reeks bedreigingen aan het adres van café Het Dak van de Markt in Veenendaal. Een maand geleden wist de eigenaar zelf de kwestie te bekoelen door een tussenpersoon in te schakelen. Die bemiddelde in een territoriumstrijd tussen rivaliserende criminele groepen waar de uitbater naar eigen zeggen slachtoffer van is geworden.

De Vallei