Volledig scherm
De tijgermug kan hier nog worden bestreden © NVWA

Milieugroep eist dat overheid gaat optreden tegen tijgermug

VEENENDAAL - De aanpak van de ziektes verspreidende Aziatische tijgermug schiet tekort. Het platform Stop Invasieve Exoten eist harder optreden tegen bedrijven die de insecten ongewild importeren.

Ondanks afspraken over preventieve maatregelen en een wettelijk verbod op de invoer van tijgermuggen, worden jaarlijks tientallen exemplaren aangetroffen bij bedrijven in Nederland. Het platform wil dat deze bedrijven boetes krijgen. „Maar minister Schippers weigert om handhavend op te treden'', zegt Wilfred Reinhold van het platform. „De aanpak zit vol gaten.''

Ziektes
Tijgermuggen kunnen meer dan twintig virussen van tropische infectieziekten overdragen, waaronder knokkelkoorts, zika en chikungunya. Tot nu toe zijn er nog geen besmettingsgevallen in Nederland. De exotische muggen komen Nederland binnen via de import van gebruikte autobanden en bamboe-sierplanten (lucky bamboo), waarin ze graag hun eitjes leggen. Voor de planten eist de Warenwet quarantaine en reiniging met bestrijdingsmiddelen. De banden moeten volgens een convenant droog worden vervoerd en na aankomst droog opgeslagen.

Water
„De eitjes van tijgermuggen kunnen lang tegen droogte, maar om uit te komen hebben ze water nodig”, legt milieujurist Reinhold uit. Hij strijdt al tien jaar tegen de tijgermug en constateert dat er nog veel misgaat. Sinds 2012 zijn 211 tijgermuggen gevonden, vooral bij bandenbedrijven, blijkt uit cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Reinhold ziet dit als bewijs dat het convenant niet wordt nageleefd.

Toekomst
Zijn platform wil dat er boetes worden opgelegd, maar minister Schippers legde dit verzoek tot nu toe naast zich neer, ook toen haar ambtelijke bezwaarcommissie het platform steunde. Schippers' aankondiging van een jaar geleden dat de NVWA in de toekomst wel boetes zal mogen uitdelen is nooit uitgevoerd. Reinhold wil niet langer wachten en stapt daarom nu naar de rechter: ,,Als we de invoer laten doorgaan, gaat de tijgermug zich vroeg of laat in Nederland vestigen. Dan is het te laat.''

Volgens het RIVM is de onrust over zika geen reden voor meer controles op tijgermuggen, omdat het risico op overdracht buitengewoon laag wordt ingeschat.

De Vallei