Volledig scherm
Gemeente Veenendaal © Gemeente Veenendaal

Minimaal vijfhonderd Veenendalers mogen meespreken over toekomst te dure zorg

VEENENDAAL - ‘Zou u uw buren om ondersteuning vragen?’ Met dit soort vragen gaan ambtenaren van de gemeente Veenendaal deze week het gesprek aan met minimaal vijfhonderd Veenendalers uit de zorgwereld en daarbuiten. De uitkomst van die gesprekken wordt meegenomen in de nieuwe plannen voor de zorg. 

Veenendaal kampt net als vele andere gemeenten met een flink tekort in wat gemeenten omschrijven als ‘het sociaal domein’. Het gaat daarin om allerlei soorten zorg. Van hulp aan jongeren met psychische problemen tot aan thuiszorg voor ouderen die op zichzelf wonen, maar daar wel hulp bij nodig hebben. Voor al deze zorg heeft Veenendaal  op dit moment een tekort van ruim 7 miljoen euro. 

Inwoners mogen scherpe keuzes maken

De gemeente stelt daarom dat het tijd is om scherpe keuzes te maken. Inwoners mogen daar nu over meedenken. Dat kan online, via een vragenlijst, maar ook fysiek. De hele week staat een 'discussiebus’ op verschillende plekken in het centrum, waarbij ambtenaren in gesprek gaan met Veenendalers. Het doel lijkt tweeledig. Veenendaal wil weten wat er speelt, maar wil ook duidelijk van bewoners weten wat zij nog bij kunnen dragen als het gaat om zorg voor elkaar. De gemeente wil weten of iemand in familiekring een ander helpt, of iemand bereid is buren te helpen, maar ook of iemand bereid is meer te betalen zodat de zorg niet versoberd hoeft te worden. 

Veenendalers moeten elkaar gaan ondersteunen

Veenendaal ziet vooral veel in preventieve of lichte hulp in de buurt, zodat er minder vaak zorg van professionele hulpverleners - die veel duurder is - nodig is. Ook wil de stad graag dat er meer maatwerk komt en dat de verschillende organisaties als Veens en het Centrum voor Jeugd en gezin beter samenwerken, zodat zorg zo efficiënt mogelijk wordt geregeld. En hier mogen de inwoners ook over meedenken. ,,Inwoners weten het beste wat er in hun eigen leefomgeving speelt en wat ze belangrijk vinden’’, zegt zorgwethouder Marco Verloop. ,,Dit helpt het ons bij het maken van onze plannen. Daarom willen we graag met hen in gesprek.’’ De wethouder was maandag zelf ook aanwezig bij de bus die vandaag en morgen in winkelcentrum Corridor staat. 

wie wil er meer in de buurt doen? 

Inwoners kunnen ook vragenlijsten invullen over de zorg op de site van de gemeente Veenendaal. Er zijn aparte vragen voor mensen die zorg krijgen of verlenen en voor mensen die nu nog niets van doen hebben met zorg in Veenendaal. Van die laatste groep wil de gemeente onder meer weten of  Veenendalers mogelijkheden zien om meer activiteiten samen met de buurt te doen. 

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei