Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Moeder Sylvia (27) hangt tbs boven het hoofd vanwege verdachte dood van haar baby

VEENENDAAL/ DRUTEN – Sylvia R., de 27-jarige vrouw uit Druten die zeven jaar geleden in haar toenmalige woonplaats Veenendaal haar baby zou hebben verstikt, hangt mogelijk een tbs-maatregel boven het hoofd. Dat bleek dinsdag op een pro forma-zitting. 

De Utrechtse rechtbank wil de strafzaak op 24 juli inhoudelijk behandelen.

Het negen maanden oude zoontje van R. overleed op 16 april 2012. De vrouw werd destijds ook verdacht van betrokkenheid bij zijn dood, maar door gebrek aan bewijs kwam het niet tot vervolging. Dat veranderde toen de Drutense eind vorig jaar alsnog opbiechtte dat ze de neus en de mond van haar kind had dichtgedrukt.

Niet met voorbedachte rade

Quote

Er is wroeging bij haar ontstaan waardoor ze een andere verklaring heeft afgelegd.

Advocaat van de verdachte.

,,Het gaat toch aan je knagen”, vertelde haar advocaat Willem Korteling op een eerdere pro forma-zitting in april over de bekentenis van zijn cliënte.

,,Er is wroeging bij haar ontstaan waardoor ze een andere verklaring heeft afgelegd.” R. zit sindsdien in voorarrest op verdenking van moord of doodslag. De vrouw, die psychische problemen heeft, ontkent dat ze haar zoontje ‘met voorbedachte rade’ van het leven heeft beroofd.

R. is de afgelopen maanden door een psychiater en een psycholoog onderzocht. Zij achten behandeling noodzakelijk, maar laten zich niet uit in welke vorm: als voorwaarde bij een deels voorwaardelijke celstraf, als tbs met voorwaarden, of als tbs met dwangverpleging.

Volgens de officier van justitie zijn de gedragsdeskundigen wel van mening dat een ambulante behandeling ‘niet goed genoeg’ is. De aanklaagster benadrukte dat voor haar alle opties nog open zijn.

Rechtbank wacht nog op forensisch instituut

Op verzoek van de officier van justitie en de advocaat moet ook de reclassering nog rapporteren welke vorm van behandeling zij aangewezen achten en welke kliniek eventueel in aanmerking komt.

Ook wacht de rechtbank nog op de bevindingen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) over de vraag of het destijds geconstateerde letsel bij het kind strookt met de bekentenis van R. Het NFI-rapport zal voor zitting van 24 juli gereed zijn, verzekerde de officier van justitie.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei