Volledig scherm
© ANP

Moeder Sylvia (27) na nieuwe verklaring opnieuw verdacht van wurgen baby Milan

VEENENDAAL/ DRUTEN - Sylvia R. bracht jaren in vrijheid door, maar moet haar  proces nu toch in de cel afwachten. De rechtbank verlengde dinsdag het voorarrest van de 27-jarige Drutense. R. wordt ervan verdacht dat zij 7 jaar geleden haar 9 maanden oude zoontje in Veenendaal heeft gewurgd. 

De verdachte woonde toen met haar partner in Veenendaal. De moeder was al eerder verdachte in deze zaak.

Zij heeft verteld dat zij de neus en de mond van het kind heeft dicht gedrukt. Maar de strafzaak werd toen geseponeerd. De vrouw werd opnieuw aangehouden toen zij haar verklaring veranderde.

,,Het gaat toch aan je knagen”, zegt haar advocaat Willem Korteling. ,,Er is wroeging bij haar ontstaan waardoor ze een andere verklaring heeft afgelegd.” Daardoor werd ze net voor de kerstdagen van vorig jaar opnieuw aangehouden. Het Openbaar Ministerie verdenkt haar van moord of doodslag.

Sinds die tijd verblijft ze in de cel in Nieuwersluis. Ze heeft het daar erg moeilijk, omdat ze er vernederd wordt, gepest en genegeerd. R. legde vanmorgen een emotionele verklaring af. ,,Ik ben op van de zenuwen”, sprak ze met een gebroken stem. ,,Ik heb dit nooit gewild. Milan verdiende een betere moeder. Ik was ziek, maar ik wil mijn andere zoon Daan (8) ook graag zien. Daarom hoop ik dat de rechter de voorlopige hechtenis schorst. Ik werk aan alle onderzoeken mee.”

Niet expres

De verdachte heeft last van psychische problemen. Zij vertelde in de rechtbank in tranen dat zij het niet expres had gedaan.

Ze ontkent dat ze haar kindje heeft ‘met voorbedachten rade’ heeft vermoord. Zij vroeg de rechtbank om voor haar andere kinderen te mogen zorgen. De zaak kon nog niet worden behandeld omdat het psychiatrisch onderzoek nog niet klaar is.

Vrijlating

Haar advocaat vroeg om vrijlating, omdat de vrouw al die jaren op vrije voeten is geweest. Deze moeder is ook niet op haar plek in de gevangenis met al haar psychische problemen, stelde de advocaat. Zij heeft al die jaren voor een ander kind gezorgd zonder dat er iets is gebeurd en zij wordt opgevangen bij haar nieuwe vriend en schoonouders, stelde de verdediging.

De officier van justitie gaf aan dat bij het doden van een baby alleen gevangenisstraf past. De rechtbank oordeelde dat het publiek het niet zou begrijpen als de verdachte nu vrij zou komen en besloot dat de vrouw vast moet blijven zitten. De zaak wordt op 24 juli inhoudelijk behandeld.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei