Volledig scherm
Gebouw Spectrum (midden) vormt samen met de Cultuurfabriek (links) het culturele hart van Veenendaal. © Bernie Unen

Muziekschool Elevate zet zinnen op lege ruimtes in Veenendaals cultuurgebouw

VEENENDAAL - Muziek- en dansschool Elevate in Veenendaal heeft zijn oog laten vallen op de leeggekomen ruimtes in cultuurgebouw Spectrum. En zou daar graag ook de subsidie van de vorige huurder willen hebben. De gemeente lijkt daar echter niet zo veel voor te voelen.

Elevate is een particulier initiatief met een christelijke achtergrond. Momenteel zit de muziek-, dans- en theaterschool in gebouw Troubadour aan de westkant van het centrum. Maar daar groeit de school uit zijn jasje, vertelt directeur Marcel Nagtegaal. ,,We hebben ruim 530 leerlingen en de groei was afgelopen seizoen bijna 5 procent per maand.”

Deel van Spectrum staat leeg

Quote

Het zou dan ook mooi zijn als wij die subsidie die de volksuni­ver­si­teit kreeg, ook kunnen krijgen om de huur te betalen.

Marcel Nagtegaal

Nu heeft Veenendaal in het centrum het cultuurgebouw Spectrum en dat staat tegenwoordig voor een deel leeg. Dat komt omdat de Volksuniversiteit Veenendaal, een van de gebruikers van Spectrum, sinds dit jaar deel uitmaakt van de bibliotheek. De lessen worden ook bij de bibliotheek in de Cultuurfabriek gehouden. Nagtegaal: ,,Die nu lege ruimte in Spectrum zou een mooie plek zijn waar we eventueel uit kunnen breiden.”

Samenwerking met muziekschool De Muzen

Nagtegaal heeft aan de gemeenteraad gevraagd of Elevate geen gebruik zou kunnen maken van die ruimte. ,,En het zou dan ook mooi zijn als wij die subsidie die de volksuniversiteit kreeg, ook kunnen krijgen om de huur te betalen.” Elevate krijgt geen subsidie van de gemeente. Muziekschool De Muzen is de hoofdbewoner van Spectrum en krijgt daarvoor ook subsidie van de gemeente. Nagtegaal denkt Elevate en De Muzen elkaar kunnen versterken wanneer ze samen in Spectrum zitten. Nagtegaal: ,,Het zou een goede mogelijkheid zijn om een eerste concrete stap te zetten in een samenwerking tussen deze twee organisaties.” Die gesprekken zijn al gaande.

Vindt de wethouder het wat? De gemeente is vorig jaar flink wat geld misgelopen bij het Spectrum. Dat kwam deels doordat het gebouw maanden niet gebruikt kon worden vanwege onveilige vloeren. Door die huisvestingsperikelen moest de huuropbrengst van het gebouw met 76.000 euro naar beneden bij worden gesteld. Maar het idee van Elevate krijgt de handen nog niet op elkaar. 

Overhevelen subsidie is niet zomaar mogelijk

,,Er is grondig nagedacht en onderzoek gedaan om te komen tot een oplossing van de leegstand in het Spectrum”, aldus een woordvoerder van B en W. Overhevelen van subsidie naar Elevate is niet een van de oplossingen die B en W in gedachten hebben. En dat is ook niet zomaar mogelijk. De subsidie van de Volksuniversiteit is meegegaan naar de bibliotheek, laat een woordvoerder van B en W weten. ,,De Stichting Beheer Cultuur Cluster verhuurt in opdracht van de gemeente de ruimtes in het Spectrum. Zij moeten wachten op besluit van de raad of het commercieel verhuurd mag worden of dat het naar De Muzen gaat. Indien commercieel verhuurd: dan kan Elevate huren tegen commercieel tarief.”

Quote

Een commerciële huur kunnen we daar niet betalen

Marcel Nagtegaal

En dat is nu net het probleem van Elevate. ,,Een commerciële huur kunnen we daar niet betalen”, aldus Nagtegaal die het eigenlijk niet een ‘eerlijk speelveld’ vindt wanneer De Muzen wel en Elevate geen subsidie krijgt om ruimte te huren in Spectrum. ,,De subsidie voor De Muzen is onlosmakelijk verbonden met prestatie-eisen”, zegt de woordvoerder van B en W. ,,Die gaan over activiteiten en daaraan gekoppelde kwaliteitseisen. De gemeente verleent geen subsidie voor huur, maar subsidieert activiteiten. Het gaat om publieke middelen, dus daar worden eisen aan gesteld en resultaatafspraken gemaakt.” Met andere woorden: als Elevate subsidie wil, moet de school daar ook verantwoording voor afleggen.

Volledig scherm
Cultuurhuis Spectrum in Veenendaal © Gemeente Veenendaal
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.
  1. Omstreden anti-abortusfilm in première in Veenendaal: ‘Kinderfilm vergeleken met Halloween’
    PREMIUM

    Omstreden an­ti-abortus­film in première in Veenendaal: ‘Kinderfilm vergeleken met Halloween’

    VEENENDAAL - De anti-abortusfilm Unplanned, die internationaal veel stof doet opwaaien, wordt woensdagavond voor het eerst in Nederland vertoond: in een Veenendaals congrescentrum. Stichting Schreeuw om Leven, dat de film naar Nederland haalde, ziet de film als ‘versterking van het debat’: maar vooral van het eigen geluid. ,,Iedereen negeert eigenlijk deze boodschap.’’

De Vallei