Volledig scherm
Het Tunneltje onder de A12 bij De Klomp. © Herman Stover

Na vier jaar nog steeds volop boetes bij tunneltje De Klomp

DE KLOMP - Vier jaar nadat de gemeente Ede twee flitspalen neerzette bij het voor autoverkeer afgesloten tunneltje onder de A12 bij De Klomp, zijn er nog altijd volop overtreders. 

Ruim 275 automobilisten worden er maandelijks nog geflitst, blijkt uit cijfers van de gemeente. Van 1 januari tot 23 maart zijn er 800 auto's geflitst. Het aantal echte overtreders ligt vermoedelijk een stuk hoger, omdat de twee flitspalen de helft van de tijd uitstaan. 

Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar is er weliswaar sprake van een daling, echt hard gaat het nog niet. Destijds waren er ongeveer 400 overtreders per maand. 

Verzet

Tegen de manier waarop de tunnel in maart 2013 is ingericht, rijkelijk gelardeerd met verbodsborden, bestaat nog altijd verzet. Navigatiesystemen zonder updates leiden het verkeer nog altijd door het tunneltje. Veel automobilisten vinden de situatie ook te uitnodigend. Het gaat om een brede weg. Bovendien mogen bussen, landbouwvoertuigen en geldtransporten wél door de tunnel. 

Geen extra maatregelen

De gemeente Ede hoopt dat het aantal overtreders zo snel mogelijk minder wordt. Extra maatregelen om dat te bewerkstelligen, komen er niet, laat een woordvoerder weten. ,,We zijn door de rechter in het gelijk gesteld dat de situatie op dit moment duidelijk en op de juiste wijze ingericht is.'' 

Bezwaar tegen boete

Tal van automobilisten hebben in de afgelopen jaren bezwaar ingediend tegen de boete van 90 euro, omdat ze de situatie te onduidelijk vonden. De eerste 5.000 boetes, vlak nadat de flitspalen waren aangezet, werden om die reden nog geschrapt. Daarna was Ede onverbiddelijk, ondanks de vele bezwaren. In tientallen gevallen stapten boze bestuurders naar de rechter. Zonder succes. In hoger beroep werd steeds de gemeente in het gelijk gesteld. 

De Vallei