Volledig scherm
© Herman Stover

Nieuw voorstel hoogspanningsleidingen ondergronds pas in de herfst

VEENENDAAL - Het ondergronds brengen van de hoogspanningsleidingen in Veenendaal gaat opnieuw langer duren. Het college van B en W verwacht pas op zijn vroegst in de herfst met een voorstel te komen over de kosten.

De stroomdraden lopen ruim 5 kilometer over honderden huizen. Plannen voor het ondergronds brengen van die leidingen zijn er al jaren, maar de gemeenteraad hikt tegen het prijskaartje aan. Hoewel het bedrag van oorspronkelijk 27 miljoen door nieuwe wetgeving is teruggebracht naar maximaal 5,7 miljoen euro, kan Veenendaal dat nu eigenlijk niet missen.

In april van dit jaar besloot de gemeenteraad om de beslissing over de zogenaamde verkabeling weer uit te stellen. Het college van B en W kondigde aan om op korte termijn met een nieuw voorstel te komen over hoe het ondergronds brengen betaald kan worden. Maar dat wordt nu pas in het laatste kwartaal van dit jaar. Dat melden B en W op vragen van de ChristenUnie.

Michael Melssen, Veenendaler en woordvoerder van het landelijke Hoogspan Platform, had eerder dit voorjaar al gemaand tot spoed, zeker nu de provincie Utrecht ook bereid is om mee te betalen: ,,Veel goedkoper ga je het niet krijgen, denk ik. We lopen anders het risico dat we straks achteraan in de rij staan. In Wageningen en in Ede is er al een beslissing genomen. Als veel gemeenten dat doen, kan het zomaar tien jaar duren voordat Veenendaal aan de beurt is.”

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei