Volledig scherm
De Veenendaalse molen De Vriendschap. © Tamara Reijers

Nieuwe kaper op de kust in soap rond verkoop Veenendaalse molen

VEENENDAAL - Wie koopt de Veenendaalse molen De Vriendschap en voor hoeveel? De ruim een jaar slepende kwestie begint te lijken op een slechte soap. Twee potentiële kopers vechten nu om en over de prijs en de molenaars zelf lijken buitenspel te staan.

In 2017 besloten burgemeester en wethouders om de gemeentelijke molen in de verkoop te doen. Dat is goed, zei de gemeenteraad, maar dan moet het uit 1872 afkomstige rijksmonument wel zijn functie behouden: de molen moet blijven draaien. Dat zorgt nu een club van vrijwillige molenaars voor. 

De Bunte Vastgoed uit Ede kocht de molen, maar een jaar later is duidelijk geworden dat het bedrijf niet de vraagprijs van 312.000 euro op wil hoesten en aan de eisen van de raad kan voldoen. Tussendoor kwam er een plan van de rotaryclub Veenendaal Regio om de molen over te nemen, maar dat leidde tot niets.

Nieuwe kandidaat

Exit De Bunte, exit rotaryclub, welkom lngenious Vastgoed. Die Veenendaalse club meldde zich in april 2018 als potentiële koper. Burgemeester en wethouders hebben daar wel oren naar. Ingenious wil voldoen aan de eisen van de raad. Maar wel voor een aankoopbedrag van de molen voor 125.000 euro. En dat is De Bunte weer in het verkeerde keelgat geschoten, bleek dinsdag tijdens de raadscommissie. De Bunte wil nu ook een nieuw (lager) bod doen, meldde wethouder Marco Verloop.

Molenaars

De raadscommissie is verdeeld over hoe het verder moet: verkopen aan De Bunte zoals vorig jaar was afgesproken, of voor 187.000 euro met Ingenious in zee gaan, of de molen voorlopig helemaal niet verkopen. Molenaar Peter Tijssen deed dinsdag en beroep op de commissie om de molen niet te verkopen en aan de molenstichting te schenken. Verloop vreest echter dat dat de gemeente geld gaat kosten. ,,Er is ook naar de molenstichting gekeken, maar die kan het op de huidige manier als zelfstandige stichting financieel niet dragen." Dan kan dat de gemeente jaarlijks ruim 60.000 euro kosten.

De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

De Vallei