Fragment uit de anti-abortusfilm Unplanned.
Volledig scherm
PREMIUM
Fragment uit de anti-abortusfilm Unplanned. © Youtube

Omstreden anti-abortusfilm in première in Veenendaal: ‘Kinderfilm vergeleken met Halloween’

VEENENDAAL - De anti-abortusfilm Unplanned, die internationaal veel stof doet opwaaien, wordt woensdagavond voor het eerst in Nederland vertoond: in een Veenendaals congrescentrum. Stichting Schreeuw om Leven, dat de film naar Nederland haalde, ziet de film als ‘versterking van het debat’: maar vooral van het eigen geluid. ,,Iedereen negeert eigenlijk deze boodschap.’’

De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Abby Johnson. De Amerikaanse was acht jaar directeur van een abortuskliniek en moest invallen voor een werknemer. Ze zag hoe een abortus in zijn werk ging en stopte vrijwel direct bij de kliniek om zich aan te sluiten bij het ‘pro life-kamp'.

,,In januari 2020 komt hij beschikbaar voor groepen, in april komt de film op dvd’’, aldus Kees van Helden. Volgens de directeur van stichting Schreeuw om Leven heeft zijn organisatie de rechten van de film in de Benelux.

Cultuurtheoloog Frank Bosman, verbonden aan de Tilburg University, denkt dat de film bijdraagt aan de discussie over abortus. ,,Wij praten er nu toch ook over? En ik word ongetwijfeld ook gebeld nadat de film in première is gegaan. Mensen lezen óver de film en denken misschien, zonder dat ze hem hebben gezien: dat is interessant.’’

Quote

Als ik zie wat voor Halloween­films er draaien, met hoofden afhakken en kettingza­gen, is dit op z'n zachtst gezegd een kinderfilm.

Kees van Helden, directeur van Stichting Schreeuw om Leven
De Gelderlander gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement. Reacties van mensen die de nickname anonymous, anoniem of een variant daarop voeren, worden niet geplaatst.

In samenwerking met indebuurt Veenendaal

De Vallei